A rovat kizárólagos támogatója

Megkapjuk a gázszámlát, befizetjük, ennyi. Az érdeklődőbbek vetnek egy pillantást a rezseibokszra, amely narancssárga dicsfényben hirdeti, pártunk és kormányunk 2013 óta milyen sokat takarított meg nekünk. Aztán jön mindenféle zagyvaság, de az kit érdekel. Pedig ha bárki

– akár egy liberálbolsevik Soros-bérenc, a napi kútmérgezési penzum részeként – összevetné a számlán (forint per megajoule-ban) található gáztarifát a tőzsde (euró per megawattórában) megadott állásával, hamar rájöhetne: megint át vagyunk verve. Hogy Orbánék a rezsibokszban feltüntetett összeg többszörösét veszik ki a zsebünkből. Évi százmilliárdokat.
A tőzsdén ugyanis mostanság körülbelül 30 forintért adják annak a gáznak a köbméterét, amit a kormány nettó 78 forintért ad el nekünk Rezsicsökkentetten. És ez nem kiragadott példa. Míg a lakossági tarifánk a nagy dérrel-dúrral felvezetett 2013-2014-es rezsicsökkentés óta nem változott, a tőzsdei árak az elmúlt hat év során – kisebb hullámzásoktól eltekintve – felükre-harmadukra estek.

A helyzettel a Fidesz agitprop sem tud mit kezdeni. Válaszaik többsége flegma, gyermeteg, komolytalan. Például: a szocik 15-ször emelték a gázárat. Ez így persze nem igaz, de nem is ez a lényeg. Bár a 2002-2010 közötti tarifarendszert magam sem tartottam a lehető legjobbnak, alapvetően mégis csak lekövette az – akkor sajnos épp emelkedő – világpiacot. Akár csak a krumpli, a benzin meg a többi termék ára. Ezt törölte el a Fidesz, nyíltan szakítva a mocskos liberális piac figyelésével.

Inkább úgymond biztosítják az árak kiszámíthatóságát. Hát kösz.

Tehát Orbán Viktor minden áron szeretné megkímélni önt a gázdíj megfeleződésének sokkjától, ellentétben a krumpliár megkétszereződésének lélekemelő hatásával. Fel nem foghatom, hogy ha a 2014-es választásokat a Fidesz a rezsicsökkentéssel nyerte meg, akkor az átlátszó pálfordulás miatt népszerűségük miért nem kerül a föld alá. Aztán: az EU-ban állítólag nálunk a legolcsóbb a gáz. Ez részint Európa egészére már nem igaz, másrészt a többi állam energiaipari korrupciójával foglalkozzon az ottani közvélemény. Az pedig, hogy itt bárki aláígérhetne az állami tarifának, de mégsem teszi, Orbán maffiamódszereinek ismeretében szintén igen cinikus érv.
Az elmúlt hetekben azt is megtudhattuk, hogy mindezt miként papírozzák le. Tóth Bertalan MSZP-elnök kiderítette, hogy a lakossági gázárra javaslatot tenni hivatott közműhivatal az elmúlt hat év során egyetlen egyszer sem javasolta a lakossági gázár csökkentését. Ködös érvelésük szerint négy éve kitalálták, hogy a többlethaszonból árcsökkentés helyett inkább töltsenek fel egy tartalékkasszát az esetleges áremelkedés ellensúlyozására. Csak épp ez a megátalkodott, sorosista nemzetközi gázár hat éve nem akar nőni. Pontosabban a közműhatóság ebből csak egy néhány hetes kiugrást vett észre. De sebaj: rájöttek, hogy a kassza mindenféle költségekkel apasztható. A pénz itt is megtalálta az útját. Igaz, a jelek szerint ez sem volt elég, hisz Orbán Viktor a hétvégén elküldte a közműhivatal exfideszes elnökét. Esetleg nem lehetne befejezni ezt a rezsicsökkentést, és végre csökkenteni a rezsit?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás