Hirdetés

Az ENSZ 1972-es első környezetvédelmi világkonferenciájának emlékére június 5-e a környezetvédelem világnapja. Magyarország a harmadik Orbán-kormány idejére végtelenül távol került a környezeti tudatosságnak attól a szintjétől, ahol a fejlett világ 44 évvel ezelőtt tartott. Az LMP szerint több évtizedes súlyos mulasztás veszélyezteti a hazai környezetbiztonságot és az egészségesebb jövőt.

1972-ben, mikor a világ vezetői első ízben állították a fenntarthatóságot a világpolitika fókuszába, aligha gondolta valaki, hogy 2016-ban még lesz olyan fejlett európai állam, amely kifejezetten környezetellenes politikát folytat, és a megmaradt környezeti értékek megóvása helyett a globális problémák bagatellizálására, a hatalomközeli profithajhászok gátlástalan kiszolgálására törekszik. Márpedig nálunk az orbáni hatalom és a köztulajdon kijátszására rátelepedett fideszes réteg a természeti környezetet kizsákmányolható erőforrásnak, az élővilág védelmét szolgáló jogszabályokat pedig a haszonszerzés útjában álló akadálynak látja a miniszterelnökkel egyetemben ugyanúgy, mint a vadkapitalizmus eredeti tőkefelhalmozói a XIX. században.

Az Orbán-kormánytól sem a jelen, sem a jövő nincs biztonságban:

ha a miniszterelnökhöz közel álló rablólovagok érdekei úgy kívánják, bármelyik városunkban rákkeltő gőzöket eregető gumihulladék-feldolgozó épülhet, az összes közparkunk áldozatul eshet a kormányzati presztízsberuházásoknak, akárhány fát kivághatnak, bármennyi zöldterületet lebetonozhatnak. Napi szinten kormányzati engedéllyel szennyezik az élelmiszereket és a termőtalajt, alapvető ökoszisztéma szolgáltatásokat tesznek tönkre, s mint az a 2017-es költségvetési tervezetben is látszódik: minden fontosabb, mint az emberek egészsége. Nem fontos sem a levegőtisztaság, ami miatt tízezrek halnak meg idő előtt hazánkban, sem a potenciálisan rákkeltő anyagok ártalmatlanítása az emberi környezetből.

Az LMP azért jött létre és azért dolgozik immár hat éve a parlamentben, hogy a környezet megóvása ne csupán évente egy napig, néhány semmitmondó ünnepi beszéd elmondásáig érdekelje a politikát, hanem az emberi egészség védelme az ország működésének alapja legyen. Majd ha az LMP-n kívül más pártok, főleg mindenkori kormányok is felvállalják, hogy a politika célja nem a hamisított gazdasági statisztikák kozmetikázása és a hatalom hazug propagandákkal való beágyazása, hanem az emberek egészségének és életminőségének a javítása, akkor lesz kivel tárgyalnia az LMP-nek. Addig csak ígéret és remény, hogy egyszer megérti a politikai elit azt, amiről a környezetvédelmi világnap szól.

Budapest, 2016. június 5.

dr. Schmuck Erzsébet
frakcióvezető-helyettes

Sallai R. Benedek
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó anyagok:

Környezetvédelmi világnap: fókuszban a vadon élő növény- és állatfajok illegális kereskedeleme

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás