Hirdetés

Ha környezetkímélő terméket szeretnénk vásárolni, találkozhatunk környezetbarát védjeggyel ellátott termékekkel és öko címkével ellátott termékekkel egyaránt. Ezek között azonban nem csupán jelentős árbeli különbséget fedezhetünk fel, hanem környezetkímélő hatásukban is eltérhetnek.

A környezetbarát termékek védjegyezése nem egyezik meg egy termék öko címkézésével. A kettő közötti különbség a teljes életciklus-elemzés, amely a termékek környezeti hatásait összegzi a „bölcsőtől a bölcsőig” szemléletnek megfelelően.

A teljes életciklus elemzés során egy terméknek, szigorú kritériumoknak és ellenőrzéseknek kell megfelelnie az alapanyagok kiválasztásától kezdve, a gyártás, szállítás, használat-fogyasztás és a hulladékká válás környezeti hatásait is figyelembe vételéig. Mivel az öko termékeknek sokkal több kritériumnak és ellenőrzésnek kell megfelelniük, így előállításuk is többe kerül, mint azoknak a termékeknek, amelyek csupán életük egyetlen területén számítanak környezetbarátnak (például újrahasznosított anyagból készült termékek).

Bár a teljes életciklus elemzés szigorú kritériumaival az öko termékek minősége is biztosított mégis nehezen tudja felvenni a versenyt a „normál” vagy környezetbarát védjeggyel ellátott termékekkel, hiszen vásárlásaink során legtöbben az ár alapján döntenek. Egy felmérés során 500 embert (öt különböző korcsoportra bontva, élethelyzetük és eltérő fogyasztási szokásaik alapján) kérdeztem meg arról, hogy hajlandó lenne-e többet fizetni egy termékért, ha az, a piacon lévő hasonló termékekhez képest kevésbé terheli a környezetet. Ezek a válaszok láthatóak az ábra oszlopdiagramjain.

Az igenleges válaszokat adókat pedig tovább kérdeztem arról, hogy mennyi az a plusz költség (<5%, 6-10%, 11-15%, 16-20%, 20%<), amennyivel még hajlandó lenne többet fizetni. Ezeket az eredményeket a tortadiagramok szemléltetik.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás