Hirdetés

Zuzana Čaputová korábban elérte egy szemétégető létrehozásának visszavonását Bazinban. A helyiek tiltakozása a kilencvenes évek végén kezdődött, Čaputová az ellenállás élére állt, majd egy 14 éves harc végén, 2013-ban a Legfelsőbb Bíróság visszavonta az építési engedélyt. Ezért szlovák Erin Brockovich-nak is nevezték a sajtóban.

Rögtön azután, hogy 2 napja, szombat este történelmi sikert ért el, és nagy fölénnyel Szlovákia első női elnökévé választották, Zuzana Čaputová első útja egy emlékhelyhez vezetett. A 2018-ban meggyilkolt szlovák újságíró, Ján Kuciak és barátnője, Martina Kušnírová emlékhelyéhez, ahol gyertyát is gyújtott.

Čaputová korábban arról volt ismert, hogy elérte egy szemétégető létrehozásának visszavonását Bazinban. A településen a már meglévő szemétlerakó mellett akartak egy újabbat létrehozni, ami tizenegy és fél futballpálya nagyságú és négy emelet mély lett volna. A helyiek tiltakozása a kilencvenes évek végén kezdődött, Čaputová az ellenállás élére állt, majd egy 14 éves harc végén, 2013-ban a Legfelsőbb Bíróság visszavonta az építési engedélyt. (Ezért szlovák Erin Brockovich-nak is nevezték a sajtóban.) 2016-ban megkapta a Goldman Környezetvédelmi Díjat, amelyet az ökológia Oscar-díjának is neveznek.

„Eddig is arra törekedtem, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik jogtalanság vagy igazságtalanság áldozatai lettek. Azt gondolom, hogy az a fontos, hogy ezen a pozíción egy olyan ember legyen, aki kiáll az emberek és az igazságosság mellett” – nyilatkozta, amikor idén januárban leadta az induláshoz szükséges aláírásokat.
 

Zuzana Čaputová  2016-ban megkapta a Goldman Környezetvédelmi Díjat, amelyet az ökológia Oscar-díjának is neveznekZuzana Čaputová 2016-ban megkapta a Goldman Környezetvédelmi Díjat, amelyet az ökológia Oscar-díjának is neveznekA gonosz ellen

Kampányának központi eleme gyakorlatilag a jó és a gonosz közötti harc volt, „Szálljunk szembe együtt a gonosszal” szlogennel indult. Azt viszont világossá tette, hogy a gonosz nem Robert Ficót és pártját jelenti, hanem sokkal mélyebben gyökerezik – a gonosz nála egy évtizedek alatt kialakult korrupt hatalmi struktúrát jelent, ami kiábrándulttá tette az embereket. Az elemzések szerint épp az vitte sikerre, hogy a szavazók meglátták benne a politikai és üzleti érdekek ellen harcoló jogvédőt.

Čaputová 45 éves, elvált, két gyerek anyja. A kampány alatt a korrupcióellenesség és a zöld üzenet mellett egyáltalán nem fogta vissza a liberális vonalát sem, kiállt a melegek és a kisebbségek mellett. A választáson a magyarok által nagy számban lakott járásokat magasan nyerte, és több kisebbség nyelvén, köztük magyarul is megköszönte a támogatást.
További részletek >>>

Egyelőre csak irigykedhetünk északi szomszédunkra, hogy egy valóban zöld elnökre voksoltak. Kíváncsian várjuk, hogy mennyire tudja kivezetni országát a korrupció mocsarából, és mennyire lesz képes a zöld ügyet megerősíteni.

A TASR közli Zuzana Čaputová, Szlovákia új megválasztott köztársasági elnökénekprofilját, aki június 15-én veszi át a hivatalát Andrej Kiska leköszönő államfőtől.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás