Hirdetés
hvg hírlevél

Köztudott, hogy a macska öntörvényű állat, és szeret barangolni, s ha nem akarjuk, hogy kaparja az ajtót, akkor azon nyílást kell hagyni számára, hogy szabadon ki-bejárhasson. A macskaajtóból – amit a bejárati ajtóba kell szabni – az olcsótól az érzékelőkkel ellátott bonyolultig számos verziót lehet kapni. Közös tulajdonságuk, hogy lengőajtós megoldást alkalmaznak, és a leggyakrabban négyszög alakúak. Senki nem tudja, mikor vágták az első macskaajtót a házi kedvencnek, ám az angliai exeteri Szent Péter katedrális jelentkezhet erre a címre. A templomnak bonyolult és értékes, csillagászati információkat is mutató órája van. Az akkori püspök, William Cotton 1598-ban kerek bejáratot vágatott a szerkezetet védő ajtón, hogy a katedrális macskája beférjen rajta. Az óra mechanizmusát ugyanis állati zsiradékkal kenték, ami odacsábította az egereket, s a macska feladata volt azokat elkapni.
Riválisként jelentkezett viszont a manchesteri Chetham’s Library, amelyet 1653-ban alapítottak, s Anglia legrégebben működő közkönyvtára. Az épületet viszont 1421-ben emelték, papneveldeként, s ha akkor vágták az egyik ajtaján a macskákat kiszolgáló lyukat, akkor övék az elsőség. De erre nincs bizonyíték.

Kövér macskák, szűk macskaajtók

A fáma szerint Sir Isaac Newton is nyitott egy saját kis ajtót a macskáinak a Cambridge-i Egyetemen lévő otthonának bejáratán. A modern világban pedig a nemrég X névre átkeresztelt Twitter mikroblogon jelen lévő, Pépito nevű fekete macska a nagy sztár, akinek ki-bejárását mozgásérzékelő kamera rögzíti és közvetíti a 926 ezer követő számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás