Hirdetés

Hat közbeszerzési pályázatot írt ki csomagolási hulladékok gyűjtésére, illetve előkezelésére, hasznosítására az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ), a pályázatok keretösszege csaknem nettó 5,6 milliárd forint.

A legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívások szerint összesen mintegy 449,6 ezer tonna csomagolási hulladék gyűjtését és hasznosítását várja el az OHÜ –  ezzel az összmennyiséggel Magyarország az európai uniós előírások szerinti hasznosítási kötelezettségeit is teljesítheti. Az ügynökség közölte: az egyes közbeszerzési kiírások előkészítésénél figyelembe vették egyrészt a Magyarországon alkalmazott, illetve alkalmazható hasznosítási technológiákat, másrészt kiemelt szempont volt, hogy minél több kisebb és közepes méretű vállalkozás pályázhasson. Ennek érdekében hatféle hulladékáramra, ezen belül 69 részkiírásra lehet ajánlatot beadni.

A műanyagok esetében a közbeszerzési kiírás összesen 68.415 tonna gyűjtésére és hasznosítására szól, keretösszege 2,488 milliárd forint. A műanyaghulladékok gyűjtésére, illetve hasznosítására 15 részkiírás jelent meg.

A papírokra 11 részből álló közbeszerzési kiírást hirdetett meg az OHÜ. Ebből a csomagolási hulladékból összesen 277.600 tonna teljesítéséért 1,5 milliárd forintot meghaladó a részfinanszírozás keretösszege.

Az üveghulladékoknál az ipari, fogyasztói begyűjtésre, illetve a lakossági és a fogyasztói begyűjtésből származók hasznosítására, feldolgozására hirdették meg a pályázatokat. Az üveghulladékok esetében 13 részkiírás jelent meg összesen 66.375 tonnára. Ezen belül az ipari forrásból származó üvegeket két csoportra osztották: a fehér üvegek gyűjtésére két, a színes üvegekére három pályázatot hirdetett meg az OHÜ. A fogyasztói körből származó üveghulladékok gyűjtésére, valamint a lakossági begyűjtésből származók hasznosítására összesen nyolc részkiírás jelent meg. Ezek finanszírozásának keretösszege 991,8 millió forint.

A társított hulladékok – meghatározóan a korábban italt vagy élelmiszert tartalmazó, összepréselt papír-műanyag-alumíniumfólia-dobozok – gyűjtésére és hasznosítására 14 részkiírás jelent meg. A finanszírozási forrás 362,2 millió forint, összesen 8.925 tonna teljesítése esetén.

A fa csomagolási hulladékok esetében csak ipari begyűjtésre írta ki a 13 részből álló közbeszerzési pályázatot az ügynökség. Ebből összesen 27.300 tonna gyűjtését, hasznosítását várja el az OHÜ, amely összesen 191,1 millió forint részfinanszírozást biztosít erre a célra.

A három részből álló alumíniumhulladék – jellemzően a kiürült fém italosdobozok – esetében a fogyasztói és a lakossági körből származó csomagolási hulladékok előkezelését végző cégek jelentkezését várja az ajánlatkérő. A kiírások keretösszege 26,95 millió forint, összesen 1.015 tonna begyűjtése esetén.

Valamennyi kiírásra érvényes, hogy csak a Magyarország közigazgatási területén belül keletkezett csomagolási hulladékok gyűjtésére, hasznosítására szól.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az OHÜ az egyes pályázatok elbírálása, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyása után köti meg a nyertesekkel a szerződéseket. Ez – a többi között – tartalmazza azt is, hogy az ügynökség csakis a komplett és ellenőrzött teljesítés alapján téríti meg a közbeszerzési kiírásban meghatározott részfinanszírozási díjakat.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent kiírás szerint az ajánlatok beadási határideje október 1., illetve október 2. A szerződéseket ez év utolsó napjáig kell teljesíteni.

Kapcsolódó anyagok:

Feljelentés gyanúsan gyors közbeszerzés miatt

Közbeszerzési kiírások az E+E hulladékok gyűjtésére, kezelésére

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás