Hirdetés

Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány. A magyar mezőgazdaság versenyképességének egyik záloga a korszerű tudás, a kutatás-fejlesztés eredményeinek minél szélesebb körű alkalmazása és az innováció térhódítása. Ezt ismerte fel a kormányzat akkor, amikor e feladatok ellátása érdekében a vidékfejlesztési miniszter irányításával működő, integrált agrárkutató hálózat létrehozásáról döntött.

A kormány célja az állami kutatóintézetek Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alá koncentrálásával, hogy az agrárkutatási kapacitások széttagoltsága csökkenjen, valamint hatékonyabb, eredményesebb és a jelenleginél lényegesen magasabb színvonalú rendszer jöjjön létre. Az integrált hálózat nem csak a hazai agrárkutatás és -innováció ügyét képes szolgálni, hanem az egész hazai agrárium számára kedvező változásokat hoz.

A rendelkezésre álló források lehetővé teszik, hogy az elmúlt években a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alatt működő gyümölcs-, zöldség-, fűszerpaprika-, gabona-, tejipari vagy éppen húsipari kutatóintézetek munkája ismét szakmailag megfelelő környezetben, a Vidékfejlesztési Minisztérium irányításával szerveződjön újjá.

Megindult a szőlészeti-borászati kutatóintézeti hálózat megújítása is. A tárca minden egyes szakterületen számít az egyes szakmák együttműködésére, az ágazati igényeknek megfelelő kutatómunka megszervezésének előmozdítása érdekében. Cél egy sokkal szervezettebb és dinamikusabb gyakorlatorientált tudásbázis kialakítása és működtetése.

Meggyőződésünk, hogy a 2014. január elsejével létrejövő, nemzetközi összehasonlításban is jelentős méretű, komplex intézmény komoly előrelépést fog jelenteni a magyar mezőgazdaság számára – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás