Hirdetés

Leégett az Árpád-kori falurekonstrukció egyik épülete Tiszaalpáron, ezért egyelőre zárva tart a bemutatóhely. A lángok még 2022. április 22-én este csaptak fel a skanzen nádtetejű veremházán. Az épület teljesen megsemmisült, de sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését, melynek oka feltehetően egy gondatlanul eloltott cigarettacsikk volt.Az ingyenesen látogatható bemutatóhelyet éppen az elmúlt hetekben készítette fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és Tiszaalpár Önkormányzata a turisztikai szezon indulására. Az építményeken elvégezték a szükséges javításokat, a területet megtisztítottuk az eldobált hulladéktól, tereprendezést végeztek.
Sajnos az elmúlt években rendszeresek voltak a rongálások a skanzen területén. A sárból, vályogból tapasztott épületek, használati tárgyak, mint például a kemencék, sérülékenyek, a vandalizmusnak nehezen állnak ellen. Gyakori eset volt az is, hogy az információs táblákban tettek kárt ismeretlenek vagy az eldobált szemét csúfította el a környezetet.

Tiszaalpár Árpád-kori falurekonstrukció rongálások kép: Kiss Mónika KNP

A skanzenre, a tőle karnyújtásnyira található bronzkori földvárra, valamint az Alpári-rét és a Nagy-tó nyüzsgő madárvilágára méltán lehet büszke Tiszaalpár. Olyan különleges régészeti és természeti értékek ezek, melyek megőrzése a helyi közösség és mindannyiunk érdeke, felelőssége.

Részletes cikk a park honlapján >>>

Nyitókép: ennyi maradt a tűz után: fotó: Kiss Mónika KNP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás