Hirdetés
greenfo/MTI

A pénzügyi fegyelem megsértése, bűncselekmények gyanúja az apparátusban, bizalomvesztés – Illés Zoltán Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata szerint ezért kellett leváltani az utóbbi időben a környezetvédelmi hatóságok több vezetőjét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a lap tegnapi számában közölt interjúban elmondta: volt olyan igazgató, aki még az adóhatóság pecsétjét is leverette egy cég kapujáról, hogy kiadhassa neki a működési engedélyt. Más esetben fiókba rejtettek egyes cégeket elmarasztaló határozatokat. "A vezetőváltásokat minden esetben kizárólag szakmai indokok alapján hajtottuk végre" – hangsúlyozta.
Arra a felvetésre, hogy a zöldszervezetek – többek között az átalakítások miatt – elégségesre értékelték a kormány környezetvédelmi tevékenységét, Illés Zoltán azt válaszolta, nincs igazuk. "Két év távlatából még mindig felhánytorgatják például, hogy nincs önálló környezetvédelmi miniszter. A hatékonyság azonban nem attól függ, hogy van-e önálló környezetvédelmi miniszter. Lehet rosszul dolgozni autonóm tárcavezetőként is. Ma már belülről látom, hogy milyen gyalázatos munkát végeztek az elődeim, akik még önálló szaktárcát vezettek" – mondta a lapnak.

Arra, hogy a vízügy szétszabdalása ellen is nagy volt a tiltakozás, kifejtette: az árvíz- vagy belvízvédelem, a gátak, a csatornák, az árterek tisztítása 2012. január 1-jétől a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozik, ez azonban semmilyen hatást nem gyakorol a hatékonyságra, és azt sem jelenti, hogy ne volna egységes a vízügyi feladatok ellátása.

Egyszerűen arról van szó, hogy ezeket a feladatokat a kormány a közmunkaprogram részeként kívánja elvégeztetni. "Míg tehát korábban nagy erőgépekkel, kész vagyonokért magáncégek nyerészkedésével végeztették el a munkálatokat, addig most más megoldást választottak. Ez nyilván gazdasági érdekeket sért" – mondta. Az viszont elfogadhatatlan, hogy tizenöt éve szinte leálltak ezek a munkák, mert nincs annyi forrás, amennyiből ki lehetne fizetni egyes vállalkozókat – tette hozzá.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás