Hirdetés

A szálló por (PM10) egészségügyi határértéke 50 mikrogramm köbméterenként. A már jó ideje eseménytelen időjárás miatt egyre több településünkön tartósan meghaladja a 24 órás átlag e határértéket.

 Ha történetesen Finnországban élnénk, akkor ilyenkor már életbe lépne a szmogriadó tájékoztatásai fokozata, itthoni jogszabályaink alapján azonban nem ennyire fontos a lakosság tájékoztatása. Sőt az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat által használt színkódok azt a hamis érzetet kelthetik a lakosságban, hogy nincs semmi veszély, miközben akár már hetek óta lehet határértéket meghaladó a szennyezettség.
Például a budapesti Teleki-téren tegnap 70 mikrogrammos értékre a „sárga – megfelelő” minősítést adják. Hivatalos tájékoztatás tehát nincs, pedig az internetes sajtó már arra figyelmeztet, hogy a szabadban végzett sporttevékenység veszélyes lehet az egészségre.

Jól van ez így?

Jogszabályi szinten igen, épp ezért úgy gondoljuk, hogy a jogszabályaink nem védik megfelelően egészségünket, hamis biztonságérzetet adnak, és a döntéshozókra sem helyeződik elegendő nyomás, hogy változtassanak ezen e helyzeten, és intézkedéseket hozzanak a szennyezés csökkentése érdekében.
Levegőnk tehát távolról sem tiszta, ezért megkérünk mindenkit, hogy önkéntesen korlátozza a személygépjármű-használatát, ne égessen avart, vagy hulladékot, ne fűtse feleslegesen, vagy túl magas hőmérsékletűre lakását. Fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, illetve bármilyen antioxidáns (gyümölcsök, zöldségek, C-vitamin, stb.) bevitele is segít elviselni a káros hatásokat.

Elszalasztott autómentes lehetőség(ek)

A szálló por magas koncentrációja miatt számos helyen kifogásolható a levegő minősége – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) pénteken Facebook-oldalán. Miskolc mellett több magyar település levegője egészségtelen.

szmog Miskolc cementgyárszmog Miskolc cementgyár


Hétvégéig marad a meleg idő és a szmog

Ma hétfőn napos, csapadékmentes időre lehet számítani a nyugati országrészben, kevés fátyolfelhőre a keleti tájakon. A délkeleti szelet a Győr-Baja vonal szélesebb sávjában élénk, néhol erős széllökések kísérhetik. A hőmérséklet napközben 19-24 fok között alakul. Késő estére 9-17 fok közé hűl a levegő  a Kiderül.hu szerint.

A következő napokban is folytatódik a napsütéses, meleg idő, többfelé 20 fok feletti legmagasabb hőmérséklettel. Éjszaka a leghidegebb órákban már fagyhat. Eső csak a hétvégén, helyenként lehet. Az időjárásunkat meghatározó anticiklon ereje hét vége felé megrendül, és a kellemes, napos, száraz idő is lassan véget ér. Mint korábban megírtuk a hét végéig nem várható jelentős javulás a levegő minőségében sem.
Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint a magas szállóporérték (PM10) több településen kínozhatja meg az arra érzékenyeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás