Hirdetés

Ma van a 25. hazai Föld napja. Évi egyetlen nap már kevés, ezért a Föld Napja Alapítvány azt javasolja, hogy mától legyen minden héten Föld napja. Válassz a 10 kihívás közül, akár többet is.

A 25. Föld napján az évi egy helyett heti egy Föld napját hirdettek, hogy egymást segítve váltsunk egy hosszú távon fenntartható életmódra.

Sok a teendő, sok cselekvési lehetőség közül választhatsz, a lényeg, hogy ne várj másokra, a szomszédra, az iskolára, a döntéshozókra. Egyének, helyi közösségek, civil szervezetek nélkül nincs előrelépés. A nemzetközi szervezetek, a kormányok önmagukban nem képesek tenni, szükség van a civil mozgalmak, a közösségek, egyének erejére, támogatására.  Válassz kihívást, akár többet is.
 

 

 

 

1. Hagyd pihenni a kocsit

Hetente legalább 3-szor mondj le az autóról, szervezd úgy a napod, hogy gyalog, rollerrel, bringával vagy tömegközlekedéssel érd el úti céljaidat. Egészségednek is jót tesz. Többet mozogsz, és kevesebb egészségkárosító szmog és veszélyes apró szemcsés szálló por kerül a levegőbe.

Egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 km-mal növeli szénlábnyomunkat. Egy 5 km-es autózás személyenként 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál.

10%-kal nőtt az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon 2015 első negyedévében a 2014. évihez képest a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint.

 

 
 

2. Versenyezz a fákkal…

Hogyan? Húsmentes hétfővel. Ami lehet bármely más nap is a héten! Heti egy húsmentes nappal akár a fákkal is versenyre kelhetsz. Késsel, villával sokat tehetsz – kevesebb kiadás, javuló egészség és lassuló felmelegedés! Egy ember heti egy húsmentessel nappal – pontosabban ha aznap nem eszik semmi állatit – 4 kg-mal kevesebb üvegházt bocsát a légkörbe. Ha csak a húst, felvágottat, sonkát hagyja el, akkor aznap átlag 2 kg-mal csökkenti szénlábnyomát. Kezd a Föld napján. Húsmentes világnap lesz 2015. április 22-én, szerdán, a 45. nemzetközi Föld napján.

 

 

 

 

 

3. Légy klímabajnok heti 3 vegán nappal

Heti 3 vegán nap jót tesz. Miért? Legalább öt oka van annak. 1. Tavaszi megújulás 2. Olcsóbb  3. Klímabarát … Vállalod?

A felmelegedés visszafordíthatatlan, érdemes alkalmazkodnunk időben. Ez csak fogyasztásunk ésszerűsítésével lehetséges. A klímabarát tányéron épp elég a fehérje. Ezt nagyanyáink még tudták: hetente háromszor (hétfőn, szerdán és pénteken) húsmentesen főztek! Heti 3 húsmentes nappal évi 600 kg-mal kerül kevesebb káros gáz a levegőbe. Fejenként. Hasznos vállalás – ha jól csinálod, karcsúsít.

"Magyarországon az üvegházgázok 50%-os csökkentésére lenne szükség minél rövidebb időn belül ahhoz, hogy elkerüljük a szén-dioxid ökológiai kockázatait."

 

 

 

4. Éheztesd a kukát

Ételt a szemétbe? Én aztán soha… De akkor honnan kerül a szemétbe minden évben 100 millió tonna élelmiszer csak az EU-ban? És emiatt rengeteg üvegházgáz a légkörbe feleslegesen? Persze nem csak a fogyasztók miatt.

Tény viszont, hogy a kidobott étel 42%-a a háztartásokból kerül ki. Ebből is látszik, hogy érdemes a házunk táján kezdeni. Kezdjük koplaltatni a kukát!

 

 

 

 

5. Komposztálj

A kukába dobott szerves hulladék lebomlásakor klímagyilkos metán kerül a légkörbe. Ne dobjuk ki, komposztáljuk – nem csak kertes házban lehet! A hazai háztartási hulladék közel 30%-a szerves hulladék.

Komposztálni már többszintes társasházakban is lehet. A települési, kerületi közös komposztszigeteken is várják a komposztnak valót. Fedezd föl a hozzánk legközelebb lévőt. Pályázz ingyenes komposztálókra!

2015 a talaj éve – adjunk a Földnek.

 

 
 

6. Nejlonzacskót? Köszönöm, nem

Amíg elfogadjuk, gyártják, és sokáig velünk marad. Kinek jó ez?

Ne fogadj el nejlonzacskót – ezzel sokat tehetsz. Átlag 20 tasakot még egy tudatos vásárló is összehozhat egy héten, ha kicsit engedékeny. Vászontáska, kosár, textiltasak kenyérnek, péksüteménynek…

Ételt vásárolj csomagolásmenteset, frisset a piacon vagy közeli termelőtől, és ne a túlcsomagolt, félkész vagy készételeket áruházi válaszd – csökken a szénlábnyomod.

 

 

 

7. Igyál csapvizet palackozott helyett

Csak Magyarországon évente 1,5 millió palack ásványvíz fogy, ez kb. 45 000 tonnányi műanyag palack. A csomagolt üdítőkről, sörről, egyéb alkoholos italokról nem is beszélve. Rengeteg energiát és nyersanyagot emészt fel ezek gyártása, szállítása, a hulladék eltüntetése.

Igyunk csapvizet, sokkal olcsóbb (az ásványvíz litere átlag 100 Ft, a csapvízé legfeljebb 1 Ft). Főzzünk teákat hűvös időben, csavarjunk friss gyümölcs- és zöldségleveket, főzzünk házi szörpöket. (Csak akkor vegyünk csomagolt vizet, ha környékünkön a csapvíz nitráttal, arzénnel vagy egyébbel szennyezett.)

Havonta fél kilóval lesz nehezebb az a tizenéves, aki naponta 3,3 dl cukros üdítőt iszik.

 

8. Használj környezetkímélő tisztítószereket

Válts szelíd szerekre. Négyféle vegyi anyag épp elég! Mosószóda, szódabikarbóna, fehérítő-folttisztító só, ecet. Kipróbálod?

Ha váltunk, sokat megtakaríthatunk. Olcsóbb, a csomagolása is környezetkímélőbb. Sok-sok vegyi anyagtól szabadítjuk meg magunkat és környezetünket. A szelíd szerekből nem kerül a vizekbe – onnan meg vissza az ivóvízbe – a hormonháztartásra ható anyag, nem lebomló, a szervezetben felhalmozódó vegyi összetevő.


Hétköznapi kalauz
c. könyvünkben sok hasznos ismeretet találsz. A vételárral alapítványunk nonprofit tevékenységét támogatod. A 25. Föld napjáig féláron!

 

9. Tarts 50 km-es diétát

Ne a kalóriákat csökkentsd, hanem a kilométereket. Ha alapvető élelmiszereink legalább 60-70%-át közvetlen környezetünkből, lehetőleg az 50 km-es körön belül termeltekből szerezzük be, azzal egészségünket és az éghajlatot is védjük.

Kevesebb élelmiszer-kilométer, kisebb szénlábnyom. És még a helyi termelők is megélnek. Kérdezz, barátkozz a termelőkkel.

 

 

 

 

10. Ne hagyd parlagon a balkont – ültess haszonnövényeket

2015 a talaj éve – nélküle nincs élelem. Hasznodra válik, ha megtapasztalod, hogy a paradicsom, az eper, a fűszernövények vagy a csilipaprika mit kíván, hogy sokat és jót teremjen. Termő illatos balkon – belevágsz?

Ha van kerted, ne csak tuját ültess, kísérletként kezd a kert egyik sarkában egy kis haszonkerttel, gyümölcsfákat is ültess. Városlakók csatlakozzanak egy közeli közösségi kerthez. Tájékozódj.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás