Hirdetés
Forrás: népszava

Varsó szerint a döntés minden európai gazdaságra káros és nem vizsgálták meg kellőképp a döntés társadalmi és gazdasági következményeit.

Megtámadja az Európai Unió Bíróságán Lengyelország azt a törvényt, amely 2035-ös hatállyal betiltaná a hagyományos belsőégésű, benzin-, illetve dízelmotoros autók forgalmazását a blokk területén – írta a Politico, amely Anna Moskwa lengyel klímaügyi miniszter Radio Zetnek adott interjúját szemlézte.

A lengyel tárcavezető eképp indokolta a döntést: „a belsőégésű autók 2035-ös betiltásának megoldása minden európai gazdaságra káros. Úgy gondolom, ha ma hozunk döntést 2035-re, akkor meg kell vizsgálni ennek következményeit a következő évekre nézve”. Hozzátette, botrányos, hogy sem a társadalmi, sem a gazdasági hatásokról nem született átfogó elemzés az ügyben.

A Politico felidézi, hogy a vitatott rendelkezést egy nagyobb törvénycsomag részeként fogadták el, amelynek célja, hogy az EU 55 százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátását még ebben az évtizedben. Mindennek Varsó több elemét is tervezi megtámadni, ami nem okoz nagy meglepetést abból a szempontból, hogy mások mellett Lengyelország és Németország korábban is megpróbálta megakadályozni a javaslatcsomag elfogadását, igaz, más-más módon: Berlin célja az volt, az Európai Bizottság vállaljon kötelezettséget a benzin és a dízel szintetikus alternatívájának számító e-üzemanyagok jogi biztosítására, Varsó pedig a teljes tilalom ellen emelt szót. Előbbinek az Európai Bizottság végül engedett, utóbbinak viszont nem.

A Politiconak egy névtelenül nyilatkozó lengyel diplomata arról beszélt, Varsó különösen sérelmezte, hogy Frans Timmermans, az európai Green Deal vezetője nem egyeztetett velük az ügyben. Az Európai Bizottság szűkszavúan csak annyit válaszolt a lapnak, hogy bíznak a javaslatok jogalapjában és a jogalkotók által elfogadott döntésekben.
Egy másik bizottsági tisztviselő viszont névtelenül arra bíztatta a lengyeleket, hogy próbálják csak meg megtámadni a döntést, hiszen „egész Európa egy olyan Lengyelországra vár, amely hajlandó végrehajtani az Európai Bíróság ítéleteit”. Ezzel arra utalt, hogy Lengyelország mostanra több mint félmilliárd eurót bukott azon, hogy a testület két döntését is vonakodik végrehajtani: az egyik a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét csorbító fegyelmi kamarák megszüntetéséről, a másik a turów-i lignitbánya bezárásáról szól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás