Hirdetés

Január 28-tól teljes tilalmat vezet be Lengyelország a génmódosított növények termesztésére. Megváltoztak az erőviszonyok: az engedélyezés-párti csoport immár nem rendelkezik abszolút többséggel, így a jövőben uniós szinten biztosan nem lesz szabad a GMO-k termesztése.

A lengyel kormány elfogadta azt a rendeletet, amelynek értelmében január 28-tól nem lehet engedélyezni a génmódosított haszonnövények termesztésbe vonását. A korlátozás a gyakorlatban két fajtát – a Monsanto MON 810 kukoricáját és a BASF Amflora burgonyáját – érinti, mivel ezek rendelkeznek termesztési engedéllyel néhány európai államban. A most bevezetett szabály nyomán immár nyolc EU-tagállamban van érvényben teljes GMO-tilalom. Márciusban pedig Nagy-Britannia is leszavazta azt a dán javaslatot, amely Európa-szerte liberalizálta volna a génmódosított növények termesztését. Az új csatlakozók megváltoztatták az erőviszonyokat az európai GMO-vitában: az engedélyezés-párti csoport immár nem rendelkezik abszolút többséggel, így a jövőben uniós szinten biztosan nem lesz szabad a GMO-k termesztése.

Az LMP üdvözli a GMO és a hagyományos fajták koegzisztenciájának lehetetlenségét is megállapító lengyel döntést, amelynek köszönhetően érezhetően mérséklődik a térségben a GMO-szennyezés kockázata. Mivel az átporzás és más szennyezések az országhatárokon keresztül is megvalósulhatnak, a Magyarországon korábban bevezetett nemzeti tilalom önmagában nem elegendő: a biztonság garantálásához regionális együttműködésre van szükség. Emiatt felszólítjuk a kormányt, hogy ne elégedjen meg az elődei által kidolgozott moratóriummal, hanem a gyakorlatban is szerezzen érvényt az országgyűlési határozattal megerősített “GMO-mentes Alpok-Adria Régió” kezdeményezésnek. A határozat elfogadása óta az agrárkormányzat egyetlen érdemi lépést sem tett az ügyben.

Itthon is van még bőven tennivaló: az elmúlt évek tapasztalatai szerint a hatósági kontroll szigorításával, a bevizsgáló laboratóriumok fejlesztésével, a vetőmag-import hatékonyabb ellenőrzésével, hosszabb távon pedig a vetőmag-önellátás megteremtésével lehetne a minimálisra csökkenteni a magyar gazdákat, illetve a hazai termőföldet fenyegető veszélyeket. Uniós szinten pedig a szabadon forgalmazható, genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek feltűnő jelölését, illetve a GMO-cégek és a hatóságok személyi összefonódásainak megszüntetését kellene elérni. Az LMP szerint nem a csak ipari módszerekkel, hatalmas környezetszennyezéssel termeszthető, a társadalom és az ökoszisztéma számára megengedhetetlen kockázatot jelentő GMO-kra, hanem a tájfajtákra, a természetkímélő gazdálkodásra és a munkaintenzív technológiákra kell építeni a mezőgazdaság jövőjét.

Budapest, 2013. január 5.

Szabó Rebeka  országgyűlési képviselő, a Mezőgazdasági bizottság tagja
Jávor Benedek országgyűlési képviselő, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás