Csomagolás és címkézés helyett lézerrel égeti rá a termék nevét, származási helyét és kódszámát az organikus gyümölcsökre és zöldségekre egy svéd élelmiszeráruház-lánc – így csökkentve a csomagolóanyagok és címkék mennyiségét.
A Svédország-szerte több mint 1300 bolttal rendelkező ICA reményei szerint a tavaly december óta alkalmazott új technológiával sikerül csökkenteni az organikus élelmiszerekhez használt csomagolóanyagok és címkék mennyiségét.
Az áruházlánc szerint túl sok a termékeken a fölösleges műanyag és csomagolópapír.
Az ICA az édesburgonyán és az avokádón teszteli első körben a lézeres technológiát, mert ezeknek nem gyakran fogyasztják el a héját, továbbá mindkettő előszeretettel dobja le magáról a hagyományos címkéket. Még idén szeretnék bevezetni a lézer-bélyegzett dinnyéket és néhány olyan terméken is ki akarja próbálni a technológiát, aminek a külső héja is ehető, hogy megnézze, mennyire tetszik a vásárlóknak az új megoldás. A lézer a külső héj pigmentjeit eltávolítva égeti be az információkat a gyümölcsökbe és zöldségekbe, nem hatol át a külső felületen, ezért nem befolyásolja a termék minőségét és ízét.
![Édesburgonya lézeres jelöléssel a svéd ICA áruház képén Édesburgonya lézeres jelöléssel a svéd ICA áruház képén](https://www.greenfo.hu/uploads/images/%C3%A9desburgonya%20l%C3%A9zeres%20jel%C3%B6l%C3%A9s%20ICA%20sweden.jpg)
A lézeres címkézés már 2009 óta bevett gyakorlat Ausztráliában és Új-Zélandon, az Európai Unió országaiban 2013-ban engedélyezték. A módszer persze nem használható minden terméken. A citrusfélék például képesek az öngyógyításra, ezért a lézerrel készített hegek pár óra alatt eltűnnének. Bizonyos esetekben pedig a csomagolásra azért van szükség, hogy a termék tovább megőrizze a minőségét.