Hirdetés

A luxusruhák többségében igen, a Magyarországon gyártott termékben nem talált káros anyagot a Greenpeace.

A Milánói Divathét kezdetére időzítve mutatta be a Greenpeace a legújabb kutatásának eredményét, mely azt bizonyítja, hogy a luxusmárkák is ugyanazokat a káros vegyszereket használják a gyerekruhák gyártása során, mint az olcsóbban árusító divatcégek. Többek között a Versace, a Louis Vuitton és a Dolce & Gabbana gyerekruháiban is voltak problémás anyagok. A Magyarországon gyártott Dolce & Gabbana-szoknyában viszont nem volt kimutatható káros anyag. Greenpeace gyermekruha mérgek vizsgálati eredmények (1,4 MB pdf.)

A Greenpeace legújabb nemzetközi kutatása során 8 luxusmárka (Dior, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Hermès, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Trussardi és Versace) 9 országban [ Olaszországban (11 termék), Franciaországban (4), Kínában (3), valamint Hongkongban (2), Oroszországban (2), Svájcban (2), Dániában (1), Tajvanban (1) és Nagy-Britanniában (1)] vásárolt 27 gyermekruháját vizsgálta.

A termékeket 7 országban gyártották [Olaszországban (10 termék), Kínában (4), Marokkóban (3), Törökországban (2), Magyarországon (1), Indiában (1) és Thaiföldön (1)], köztük egy Dolce Gabbana-szoknyát Magyarországon. A vizsgált 27 termék többsége, 16 termék (59%!) tartalmazott egy vagy több káros anyagot. A korábbi vizsgálatokhoz hasonlóan itt is nonilfenol-etoxilátokat (NPE), hormonkárosító ftalátokat, emberekben is felhalmozódó PFC-ket, valamint mérgező antimont kerestünk a ruhákban. A nonilfenol-etoxilátok (NPE-k) olyan vegyületek csoportja, amelyek a környezetben lebomolva veszélyes nonilfenolokat (NP-ket) alkotnak. Az NP-k közismerten mérgezőek, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le (sokáig a környezetben maradnak), és bioakkumulatívak, azaz az emberek és állatok szöveteibe beépülve felhalmozódnak. A PFC-k, azaz perfluorozott anyagok felhalmozódnak a környezetben és az emberi szervezetben is. Több PFC-vegyület károsítja a szaporodási képességeket és az immunrendszert. A ftalátok szintén hormonrendszer-károsító anyagok, egyes ftalátok lehetséges rákkeltőek. 6 ftalátot az EU már korlátozott a gyerekjátékokban.  A Trussardi termékein kívül minden márka ruhájában kimutatható volt káros anyag.

Az a tény, hogy egyes „Made in Italy”-nak címkézett termékben magas volt az EU-ban egyébként korlátozott NPE koncentrációja, felveti a kérdést, hogy a termékeket valóban Olaszországban gyártották-e. A legmagasabb NPE-koncentrációt egy Louis Vuitton-balerinacipőben, míg a legmagasabb PFC-koncentrációt egy Versace-dzsekiben találtuk.

A Greenpeace Detox kampányának célja, hogy a vezető ruhaipari világmárkák mindannyian kötelezzék el magukat amellett, hogy 2020-ra zéró káros vegyi anyagot bocsátanak ki. A luxusmárkák gyártói büszkék arra, hogy kimagasló minőségű ruhákat gyártanak, kutatásunk mégis azt bizonyítja, hogy ők ugyanazokat a mindannyiunkra ható, káros vegyszereket használják, mint a hétköznapi márkák.

A Greenpeace ezért felszólítja a luxusmárkákat, hogy csatlakozzanak ahhoz a 20 céghez [A Detox (teljes méregtelenítés) mellett elkötelezett cégek: a Nike, az Adidas, a Puma, a H&M, az M&S, a C&A, a Li-Ning, a Zara, a Mango, az Esprit, a Levi’s, a Uniqlo, a Benetton, a Victoria’s Secret, a G-Star Raw, a Valentino, a Coop, a Canepa, a Burberry és a Primark.], akik már a méregtelenítés útjára léptek.

„Ez a mostani, legújabb kutatásunk is azt mutatja, hogy a szülőknek sajnos nagyon nehéz olyan ruhákat venniük gyermekeik számára, amelyek nem tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, legyen szó akár az olcsóbb divatmárkákról, vagy az exkluzív luxustermékekről. Nagyon örülünk annak, hogy egy Magyarországon gyártott luxustermék egyáltalán nem tartalmazott káros kemikáliákat. Ez a példa is azt mutatja, hogy létezik alternatíva, lehet úgy ruhát gyártani, hogy közben nem szennyezzük a környezetünket. Reméljük, hogy ezt minden luxusmárka belátja, és egyre többen lépnek a teljes méregtelenítés útjára. Két luxuscég, a Valentino és a Burberry már a vegyi anyagok kivonása mellett döntött. Vajon mire vár még a vegyszerfüggő Versace, a Louis Vuitton, a Dior és a Dolce & Gabbana?” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Kapcsolódó anyagok:

Mérgező szörnyek gyermekeink ruháiban

A méregtelenítés nemcsak egy múló divat!

Magyarországon a világ egyik vezető méregkeverője

Veszélyes vegyi anyagok a divatban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás