Hirdetés

Komoly veszélyek leselkednek a vadvilágra. A természet állapota jelentés szerint az Egyesült Királyságban a fajok 60%-a fogyóban van. Természetvédelmi Tudományos Központ néven egy új kezdeményezést indít útjára a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság. Bekamerázott heringsirályok és a szélerőművek, csúcstechnológiával a fajok fogyásának nyomában.

RSPB Természetvédelmi Tudományos Központ” néven egy új kezdeményezést indít útjára a RSPB, a BirdLife nagy-britanniai partnere, amelynek – a hozzá tartozó online tudományos központot is beleértve – az a célja, hogy a XXI. század természetvédelmi problémáira megoldásokat találjon, s ezáltal megerősítse a BirdLife Partnerség vezető szerepét a nemzetközi természetvédelemben.

A RSPB Brit Királyi Madárvédelmi Társaság szervezetén belül több mint 60 kutató foglalkozik az Egyesült Királyság területén és külföldön terepkutatással, így a fajok megfigyelésével, természetvédelmi megoldások tesztelésével, majd a megállapítások szakmai folyóiratokban való publikálásával, ami hozzájárul a vadvilággal kapcsolatos ismereteink bővítéséhez.  Idén változatos programok indulnak: a tervek szerint kamerákkal és GPS követőkkel látnak el heringsirályokat, hogy megfigyelhessék együttélésüket a szélerőművekkel, madárszámlálásra pedig hőérzékelős drónokat alkalmaznak. Egy másik kutatás arra irányul, hogy feltárják a vadgerle, a bíbic és a nepáli a pirosfejű keselyű népesség-fogyásának okait.

„Ezek a projektek fantasztikus példái annak, ahogyan a kutatók a legújabb technológia segítségével próbálják feltárni a fajok fogyásának okait és megmentésük lehetséges módszereit.” – nyilatkozta Dr. David Gibbons, az új központ vezetője.  „Komoly veszélyek leselkednek a vadvilágra – a BirdLife tudósai meghatározó szerepet játszottak a tavalyi „A természet állapota” jelentés elkészítésében, amely rámutatott, hogy az Egyesült Királyságban a fajok 60%-a fogyóban van. Ezért most minden korábbinál aktívabban kell foglalkoznunk ezekkel az ügyekkel és hathatós módszereket kell kidolgoznunk a fajok népességének növelésére. Éppen indítjuk el az egyik legtevékenyebb kutatási programunkat, amelynek keretében tudósaink számos helyre eljutnak kül- és belföldön egyaránt.”

„Kutatásaink megoldásokat találhatnak az emberek és a vadvilág problémáira is. Építünk arra a tapasztalatra, ami az RSPB-n belül 50 év terepkutatása során felhalmozódott, és én nagyon büszke vagyok arra, hogy útjára indíthatom ezt az új vállalkozást, ami új korszakot nyit tudományos munkánkban.”

Dr. Stuart Butchart, a BirdLife tudományos részlegének vezetője szerint: „A RSPB nagyszerű új kezdeményezése kifogástalan példája annak, ahogyan a BirdLife Partnerség a tudomány bevonásával innovatív természetvédelmi megoldásokat alakít ki. Ez új alapot teremt a RSPB, a BirdLife Titkárság és a többi Partner számára, hogy megerősítsék szoros együttműködésüket a nemzetközi tudományos kutatásban. Az állandó projektek között olyan változatos témák szerepelnek, mint a klímaváltozás hatásai, az invazív idegen fajok kiirtása, a halászat okozta fajpusztulás, ökológiai rendszerek működésének elemzése, védelem alatt álló területek hatékonysága.”

Kapcsolódó anyagok:

Sikeresek az európai madárvédelmi intézkedések

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás