Hirdetés

Nem kell kivárni az Orbánék által beigért valamikori Debrecenbe költöztetést, már nemsokára bedőlhet múzeum, mert a munkatársak negyede távozhat az intézmény központjából a közalkalmazotti törvény módosítása miatt.

Nem küldi majd padlóra a kormány által kierőszakolt Debrecenbe költözés a Magyar Természettudományi Múzeumot (MTM) – jelenthető ki az intézmény jelenlegi helyzete alapján. A jelek szerint sokkal hamarabb, akár egy hónap múlva bekövetkezhet a KO. A végzetes ütést – ha nem is annak szánta – ugyancsak a kormány vitte be az intézménynek. A HVG birtokába jutott dokumentumok szerint ugyanis október végén 35 dolgozó – a munkatársak negyede – távozik a múzeum központi, budapesti állományából, mert nem vállalták-vállalják azt a májusi törvénymódosítással kikényszerített státuszváltást, amely november elsejével megfosztja őket közalkalmazotti jogviszonyuktól.

Bár a kizárólag kormánypárti szavazatokkal átvitt módosítás nemcsak a természettudományi, hanem minden magyarországi múzeum (valamint a könyvtárak, levéltárak) dolgozóira is vonatkozik, országos viszonylatban információink szerint a legtöbben az MTM állományából utasították vissza a munkáltató új, immár a munka törvénykönyve szerinti szerződésjavaslatát.

A jelenségre egy múlt heti belső értekezleten még az intézmény általános főigazgató-helyettese is rácsodálkozott. „Mivel tudomásunk szerint más múzeumokban nem távoztak ilyen magas százalékban kollégák, érdemes lenne feltárni az okát, hogy tőlünk miért” – vetette fel egy, a hvg birtokába jutott feljegyzés szerint az egy éve erős politikai hátszéllel érkezett új főigazgató jobbkeze, Buzár Ágota.

További részletek a HVG ma megjelent eheti nyomtatott számában és a hvg360-on.


220 éve gyarapodott, bár néha érték katasztrófák (bombázás, tűzvész) a mára 10 millióssá nőtt gyűjteményt. 15 éve még úgy tűnt, hogy a sok viszontagság után végre az egész gyűjtemény méltó helyre kerülhet a Ludovika területén. Hiába a sok-sok milliárdos beruházás, az Orbán-kormány Debrecenbe költöztetné a sérülékeny, és felbecsülhetetlen értékű múzeumot. Ennek abszurditásáról mesélt  Vásárhelyi Tamás korábbi főigazgató-helyettes június 17-i podcastunkban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás