Hirdetés
Forrás: index.hu

A tavalyi év minden adata szörnyű képet mutat a globális felmelegedésről. Innen már nagyon nehéz lesz visszafordulni a legújabb klímajelentések szerint.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a világ óceánjai 2021-ben kiugróan meleg és savas értékeket mutattak. António Guterres ENSZ-főtitkár figyelmeztetett, hogy ez a tendencia klímakatasztrófához fog vezetni.  A globális átlaghőmérséklet tavaly 1,11 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti átlagot, és ez már nagyon közel jár a 1,5 fokos határhoz, aminek átlépése katasztrofális következményekkel jár.

A tavalyi a hét legmelegebb év közé tartozott, bár némileg lehűtötte a La Niña hatása a Csendes-óceánon. Az óceánok az elmúlt 26 000 év legsavasabb szintjén vannak, a tengerszint 4,5 centiméterrel emelkedett az elmúlt évtizedben, és az éghajlattal összefüggő katasztrófák száma nőtt.  A WMO globális éghajlatról szóló jelentése összhangban áll az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) idei jelentésével. A jelentés négy kritikus mutatót emel ki az éghajlatváltozás szempontjából: az üvegházhatású gázok koncentrációját, a tengerszint emelkedését, az óceánok hőmérsékletét, valamint savasodását. Minden egyes adat rekordmagasságot ért el.

Kudarcot vallottunk

António Gutteres szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kudarcot vallottunk.

Az adatok alapján az is kiderült, hogy a légkör szén-monoxid- és metánszintje 2021-ben kiugróan magas volt, ami újabb komoly figyelmeztetés! A globális energiarendszer összeomlott, és egyre közelebb visz minket a klímakatasztrófához. A fosszilis tüzelőanyagok környezetvédelmi és gazdasági szempontból is zsákutcát jelentenek – mondta.

Azt is kijelentette, hogy az ukrajnai háború és annak az energiaárakra gyakorolt hatása egy másik komoly figyelmeztetés. Véget kell vetni a fosszilis tüzelőanyaggal való szennyezésnek, és fel kell gyorsítani a megújuló energiára való átállást!

Gutteres ötpontos tervet javasolt a megújuló energiaforrásokra való átállás felgyorsítására: ez magában foglalja a támogatások megvonását a fosszilis tüzelőanyagoktól és a megújuló energiatechnológiák „létfontosságú és szabadon hozzáférhetővé tételét” mindenki számára. Azt is szorgalmazta, hogy a megújuló energiaforrásokra az államok és a magánbefektetések az eddigiek háromszorosát, nagyjából évi 4 milliárd dollárt költsenek.

Thaiföld aszály -szárazaság -klimaválság forrás: UNDP Flickr.

Egy korábbi nagy ötlet: a szén-dioxid-leválasztás

Petteri Taalas, a WMO főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a tudósoknak a szén-dioxid-leválasztási technológiára kell koncentrálni, ami még a fejlesztés korai szakaszában van.

A tengerszint emelkedése, az óceánok melegedése és savasodása több száz évig folytatódni fog, hacsak nem lesznek új metódusok, amikkel a szenet eltávolíthatjuk a légkörből – mondta Taalas.

Számos szervezet fejleszt ilyen módszereket, bár ezek többnyire még csak prototípusok. A nagy technológiai cégek, köztük a Meta és az Alphabet nemrégiben összefogtak, hogy együtt dolgozzanak a szén-dioxid-kivonás technikáin. Az IPCC szerint a világnak 2050-ig évente nagyjából hatmilliárd tonna szén-dioxidot kell eltávolítania a légkörből, hogy elkerülje az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait-írta az index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás