Hirdetés
greenfo/MTI

Hatalmas mennyiségű szemét érkezett Alaszka nyugati partjaihoz, s a jelekből ítélve a tavalyi japán szökőárral vízbe került hulladékot sodorta oda az óceán. Fukusima környékén csak két helyen haladja meg a határértéket a sugárzás.

Az Anchorage-től 190 kilométerre fekvő Montague-sziget partjaihoz rengeteg bóját és Styrofoam szigetelőanyagot, illetve más, könnyen vízfelszínen maradó hulladékot hordott a víz.  Patrick Chandler, az alaszkai partvidék kutatásával foglalkozó központ illetékese közölte, hogy sosem láttak még ennyi sodródó hulladékot. Mint mondta, a tenger éveken át hordja magával Alaszka partjaihoz az Ázsiából érkező szemetet,de eddig legfeljebb néhány tucat, Japánban használt fekete színű bója kötött ki a térségben, most viszont több százzal van dolguk a környezetvédőknek. Kézenfekvő, hogy a japán szökőárral vízbe került tárgyakról van szó. A környezetvédők szerint eltakarításuk 12 napig tart majd.

Számítani lehet arra, hogy az elkövetkező hónapokban, években tonnaszámra érkezik fukusimai hulladék az amerikai és a kanadai partokhoz. Hawaiin számítógépes modellezéssel próbálják meghatározni, hogy hol és mikor köt ki a szemét. Áprilisban az amerikai parti őrség elsüllyesztett egy japán halászhajót, amely több mint egy éven át gazdátlanul hánykolódott a Csendes-óceánon. Kanadában május elején egy japán rendszámtáblás Harley–Davidson motorkerékpárt találtak a parton.

A tavalyi március 11-ei pusztító földrengésben, illetve az azt követő szökőárban 20–25 millió tonna törmelék keletkezett. A szökőár idején egész házak, hajók, gépkocsik, bútorok és háztartási gépek kerültek a tengerbe, s nagy részük elsüllyedt Japán északkeleti partjainál. Korábban olyan becslések láttak napvilágot, hogy 1–2 millió tonna törmelék került az óceánba, s annak csak 1–5 százaléka éri el Hawaiit, illetve az amerikai és kanadai partokat.

 

Több mint egy évvel a fukusimai atomkatasztrófa után csupán két helyszínen haladja meg a veszélyes határértékeket a radioaktív sugárzás Japánban, a szomszédos országokban pedig nagyon alacsony a sugárzás szintje – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).  Szakértők megállapították, hogy Fukusima prefektúra két településén, amelyeket viszonylag magas sugárszennyezés ért, a helyi lakosság 10-50 millisievert (mSv) sugárzást kapott az atomreaktort ért balesetet követő egy évben. A prefektúra más részein a dózis 1 és 10 mSv között mozgott, Japán egyéb régióiban pedig 0,1-1 mSv között. „Az evakuálás előtt ennél nagyobb sugárzás is érhette az embereket, de ennek a megbecsüléséhez pontosabb adatokra van szükségünk a most elérhetőknél” – hangsúlyozta a WHO.

A jelentés készítői a fukusimai reaktornál dolgozó mentőalakulatok és munkások egészségi állapotát nem vizsgálták, ez ugyanis egy másik szakértő csoportnak a feladata, amelynek jelentése júliusra várható. A rákos megbetegedés valószínűségét 100 mSv feletti sugárzás növeli, akut sugárbetegség kialakulásához pedig 1000 mSv dózis szükséges. „A háttérsugárzás éves átlaga a világban 2,4 mSv, a tényleges érték régiótól függően 1-10 mSv között mozog” – olvasható a WHO jelentésében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás