Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Tarlós fairtásos partmenti gátas ámokfutása talán végleg a kukába kerülhet. Maradnak a fák, a Királyok útja-Nánási út szakaszon épülhet meg a Római-parti gát a városvezetés számításai szerint a következő uniós ciklusban.

Évek óta tart a vita a III. kerület árvízvédelméről, elsősorban azért, mert jelenleg nem megoldott a Római-part és a csillaghegyi öblözet védelme sem. Most viszont közelebb kerülhettek a megoldáshoz: a tegnapi sajtótájékoztatóján a kerület és a főváros vezetése két gátkoncepciót is ismertetett, a tájékoztatón pedig egyértelműen a Királyok útja-Nánási út szakaszra tervezett gát megépítése mellett érveltek.

„Minden érv amellett szól, hogy a Királyok útja-Nánási út, vagyis a jelenlegi fő védekezési vonal legyen az árvízi védekezés fő helyszíne a Római-parton, mert ezzel meg tudjuk védeni a terület természeti értékeit, és ez a biztonságosabb védekezési mód is” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester.

A tájékoztatón Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes hozzátette: a Királyok útja-Nánási útra tervezett gát beruházási költsége ugyan ötmilliárd forinttal magasabb, mint a partra tervezett gáté lenne, de a fenntartási költségei alacsonyabbak, ugyanúgy, ahogy alacsonyabb lenne a védekezési költség is egy esetleges árvíz esetén. Számszerűsítve: a Királyok útja-Nánási útra tervezett gát 28,3 milliárd forintból tudna elkészülni, míg a partmenti gát 22,3 milliárdból. Viszont míg a partmenti fenntartási költsége évente 27,1 millió forint lenne, a Királyok útja-Nánási útra tervezetté csupán 18,5 millió forint.

A Királyok útja-Nánási úti gáttervnek egyetlen komoly hibája van: a hullámtérnek nem ad valós védelmet. A beruházást a főváros és a kerület Európai Uniós forrásokból szeretné finanszírozni – Karácsony azt mondta, mindent meg fognak ezért tenni.

Római part installáció. landart Kánya Tamás Római-parti Kőkert

A Királyok útjára és a Nánási útra tervezett gát mellett szól érvként az is, hogy ennek a felépítéséhez csupán 160 darab fát kellene kivágni, míg ahhoz, hogy a partmenti gát megépüljön, hétszázat, sőt, a környéken élő vadállatok élőhelye is visszaszorulna, ha a gát közvetlenül a partra kerülne, és a Római-part megközelíthetősége is szinte eltűnne, ha egy falat húznának a partra.

A kerület és a városvezetés ígérete szerint a gáttal kapcsolatos társadalmi egyeztetésnek még nincs vége: a jövőben munkacsoportok fogják kidolgozni, hogyan tudják a gátat úgy felépíteni, hogy a lakosság és a helyi vendéglátósok érdekei is érvényesüljenek. Azonban jelenleg a római-parti gát terve még nem szerepel a kiemelt árvízvédelmi beruházások Európai Uniós listáján, így a városvezetés azzal számol, hogy a gátat a következő uniós költségvetési ciklusban fogják tudni felépíteni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás