Hirdetés
Forrás: hirek.sk

A kassai vasműnek fél milliárd dolláros beruházásra lenne szüksége, hogy Brüsszel ökológiai politikájának maradéktalanul megfeleljen. Ez is közrejátszik abban, hogy az amerikai anyavállalat el akarja adni az U. S. Steelt.

Az U. S. Steel Brüsszel ökológiai politikája miatt is fontolgatja távozását Kassáról – közölte Robert Fico kormányfő a vállalat igazgatójával, David J.Rintoullal folytatott tárgyalása után. A nagyvállalat egyelőre még amerikai kézben van, de a miniszterelnök szavai arról árulkodnak, hogy nem sokáig.

Az ipari emissziókról szóló, új uniós útmutatás az eddiginél szigorúbban szabályozza majd a nagy gyárak kén-, nitrogén- és nehézfém-kibocsátásának mennyiségét. Szlovákiának év végéig kellene elfogadnia az új irányelveket. A sme.sk szerint a kassai vasműnek két év alatt hozzávetőleg fél milliárd dollárt kellene áldoznia arra, hogy 2016-tól megfeleljen az új követelményeknek. Az elmúlt 11 éveben az amerikai tulajdonú nagyvállalat 596 millió dollárt költött Kassán zöld projektekre.

Az új irányelv betartásával kapcsolatos kiadások jelentősen csökkentenék a nagyvállalat utóbbi 4 évben szerzett 426 millió eurónyi nyereségét. Kompenzálhatnák ezt valamelyest az uniós alapokból származó támogatások, amit Brüsszel azért hozott létre, hogy 2014 és 2020 között legyen miből fedezniük a vállalatoknak a kötelező zöld beruházásokkal kapcsolatos kiadásaikat. Kérdés, élni akar-e ezzel a lehetőséggel az amerikai acélipari konszern. A sme.sk szerint az kivonul Európából, a jövőben az Egyesült Államokban és Ázsiában akar tevékenykedni. Az amerikaiak év elején eladták veszteséges gyárukat a szerb kormánynak jelképes egy dollárért a tömeges elbocsátás megakadályozása végett – emlékezte a sme.sk.

Az U. S. Steel mellett más külföldi részvényesek is megszabadulhatnak szlovákiai érdekeltségeiktől. Robert Fico jelentette be, hogy a Szlovák Gázművek résztulajdonosa, a német E.ON és a francia Gaz de France is megválik 49 %-os részvénycsomagjától, amely jól értesült források szerint Peter Kellner, Daniel Křetínsky és a J&T tulajdonában levő Energetikai és Ipari Holding (EPH) kezébe kerülhet. A cég a hírt nem kívánja kommentálni. Vélhetően részvényes-váltásra kerül sor a Közép-szlovákiai Villamos Műveknél (SSE) is, mivel a tulajdonosok több mint egy éve fontolgatják részvényeik eladását. Ez esetben az Electricité de France (EdF) 49 %-os részvénycsomagjáról van szó, amit a tulajdonos 2002-ben több mint 150 millió euróért vásárolt meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás