Hirdetés
hvg hírlevél

Míg Budapesten még a biciklisávok kialakítása is indulatokat kelt és politikai vitákat szül, a norvégiai Bergen városa stílszerűen kilométerekkel előrébb tart. A skandináv ország délnyugati, fjordokkal cakkozott partvidékén fekvő, 290 ezres városban a minap átadták a világ leghosszabb kerékpáros alagútját.

A Fyllingsdalstunnelen a városközpontot a névadó Fyllingsdalen negyeddel köti össze, három kilométer hosszú, és a Lövstakken hegyet kellett átfúrni hozzá. A beruházás 300 millió koronás (9,5 milliárd forintos) költségét az állam fizette, az építkezés 2019 februárjában kezdődött. Az alagútba autóval nem lehet behajtani, a kerékpárosoknak 3,5, a gyalogosoknak, futóknak 2,5 méter széles sáv áll rendelkezésre, a burkolat atlétikai futópályáéhoz hasonlít – vagyis a norvégoknak eszükbe sem jutott térkövezni.

biciklis alagút Bergen Norvégia. “napóra” a közepén kép: Iver Daaland Ase / Bybanen Utby

Az út biciklivel tíz perc, gyalogosan, az ütemtől függően harminc-negyven. A bejárat és a kijárat kisebb kanyarján kívül az alagút szinte nyílegyenes. A monotóniát színes fények és művészeti installációk sora, az egyenes vonalat pedig középen egy megkerülendő napóra töri meg, amely mutatja az időt, de mivel alagútról van szó, nem természetes fény segítségével.

A projekt a tervezők fantáziáját dicséri. A Fyllingsdalstunnelen ugyanis melléktermék. A város 2022 novemberében megnyitott második villamosvonalának alagútjához a biztonsági előírások szerint kellett egy evakuációs célokat célzó kisebb is a hegyen keresztül. A bergeniek pedig úgy döntöttek, ha már még egyet kell fúrni, akkor annak legyen haszna, és így született meg a kerékpáros alagút ötlete.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás