Hirdetés

A lakásfelújítás egyik legkardinálisabb kérdése, hogy milyen színre változtassuk otthonunk falait, illetve, milyen alapanyaggal borítsuk azt. Akár tapétázás, akár falfestés mellett döntünk, mindig kézenfekvő szempont az ár, a moshatóság és persze szín milyensége. Mindennapi életünkben egyre fontosabb helyet foglal el a környezetvédelem, építkezés vagy lakásfelújítás során is egyre többen igyekeznek megőrizni egészségüket, óvni a természetet és spórolni az erőforrásokkal. A nagy kérdés persze, hogy mi a környezetbarátabb, a festék vagy a tapéta?

Sajnos nem mindig a környezettudatosság az elsődleges szempont

Sokaknak jelent tehát dilemmát otthona felújításakor felújításkor, hogy festéket vagy tapétát vigyen fel a falakra. A lakberendezők szerint sokakat számára egyáltalán nem a környezettudatosság mozgat a fenti kérdés eldöntésekor, hanem az hogy melyiket szereti.  Az otthontulajdonosok többsége inkább a tapétával borított teret kedveli, az ilyen helyiségeket sokan melegebbnek és barátságosabbnak érezik. Tapétázás mellett döntenek továbbá azért is, mert a tapéta felrakása után jó ideig nincs dolguk a falakkal, sokáig visszaköszön azokról az általuk választott dizájn, illetve a stílus által közvetített egyéniségük. A falfesték óriási előnye ezzel szemben, hogy festeni egyszerűbb, védi a falfelületet a káros hatásoktól, emellett esztétikus látványt nyújt és persze a falsérüléseket is könnyen valamint költséghatékonyan eltüntethetjük egy kis javítással majd újrafestéssel. Szobafestéssel ráadásul akár egy-két óra alatt lecserélhetjük a színeket, alkalmazásuk során továbbá rengeteg olyan trükk létezik, ami változatosabbá, egyedibbé varázsolja otthonunkat.

Vigyázzunk a falfestékekkel!

Eléggé köztudott, hogy a lakások belső falainak festésére szinte kivétel nélkül vödörben kapható és hengerrel felhordható diszperziós festékeket használnak. Ezekkel rendkívül egyszerű dolgozni, némi kézügyességgel és kitartással akár laikusok is gyorsan új színt kölcsönözhetnek a szoba falainak. Sokan ellenben nem tudják, hogy ezeknek a festékeknek a többsége műgyantából, vízből és mesterséges színezőanyagból áll, sőt vegyi vizsgálatok kimutatták, hogy tartósítószereket, állagjavító és habzásgátló anyagokat tartalmaznak. A festékekből éppen akkor szabadul fel bő egy hónapon keresztül a legtöbb ártalmas vegyület, amikor a festést befejeztük és elégedetten tekintünk végig az elvégzett munkán. Környezettudatosnak tehát ezek a festékek nem tekinthetők, annál is inkább, mivel a festékekben felhasznált tartósítószerek révén formaldehid keletkezik, amely az egyik legismertebb illékony szerves vegyület, ráadásul azt a WHO az ezredfordulón az emberre is rákkeltő hatású anyagnak minősítette. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne környezetkímélő és egészségre egyáltalán nem ártalmas módon kifesteni a falakat, a vizsgálatok során legjobban a biofestékek vizsgáztak, mivel ezek a legenyhébb kibocsátónak bizonyultak.

Válasszunk környezetbarát tapétát!

A fentiekkel szemben igazán jó alternatívának bizonyulnak – anyagi értelemben is – azok a környezetbarát tapéták, melyek bő másfél évtizede vannak jelen a tapétakollekciók különböző darabjai között. Ezek nem bocsátanak ki semmilyen mérgező vagy szennyező anyagot a lakás levegőjébe. Régen léteztek olyan tapéták, melynek ragasztói a felragasztás után is folyamatosan rákkeltő hatású anyagokat párologtattak magukból, igaz a vizes bázisú ragasztók korában utóbbi nem áll fenn. A környezetbarát tapéták ezzel szemben újrahasznosított anyagokból készülnek, mint például papírból, sőt sok esetben a tapéta készítéséhez szükséges alapanyagok olyan döntően textil anyagok, melyek megújuló nyersanyagok, szemben a műanyaggal. Legjobb példa erre a ma már széles körben alkalmazott vlies tapéta. Utóbbi növényi rost alapú, nem ritkán gyapjúrostos anyagokból készül, ily módon egészségügyi szempontból is sokkal jobb választás lehet egy festéknél.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás