A rovat kizárólagos támogatója

Olaf Scholz német kancellár tegnap kijelentette, hogy Németország még az idén befejezheti az orosz kőolajimportot – számol be a Reuters. Elmondása szerint Európa legnagyobb gazdaságát sürgősen le kell kapcsolni az Oroszországtól származó energiáról az ukrajnai inváziót követően.Scholz arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy szégyenérzetet érez-e amiatt, hogy az uniós országok több milliárd eurót fizetnek Oroszországnak a fosszilis tüzelőanyagokért.

“Aktívan dolgozunk azon, hogy függetlenítsük magunkat az orosz kőolajimporttól, és úgy gondoljuk, hogy ez az év folyamán sikerülni fog” – mondta Scholz a Boris Johnson brit miniszterelnökkel közösen tartott londoni sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió a héten új szankciókat hagyott jóvá Oroszországgal szemben, köztük a szénimport augusztusban kezdődő betiltását. Németország fokozta erőfeszítéseit, hogy csökkentse kitettségét az orosz energiaimportnak a szomszédos Ukrajna február 24-i orosz megszállását követően. A vállalás teljesíthetetlennek tűnik, de a Reuters emlékeztet, hogy a leválásnak már most, másfél hónappal a háború kirobbanása után vannak jelei: az orosz olaj jelenleg a német import 25%-át teszi ki, szemben az invázió előtti 35%-kal, a gázimport pedig 55%-ról 40%-ra csökkent.

AZ OROSZ KŐSZÉNIMPORT AZ INVÁZIÓ ELŐTTI 50%-RÓL 25%-RA CSÖKKENT.

Az orosz gázimport leállítása lesz a legnehezebb Németország számára, amely az első negyedévben az importjának 40%-át Oroszországból szerezte be. Németország idén nyárra 24%-ra akarja csökkenteni az orosz gáz részesedését. A teljes függőség megszüntetése pedig akár 2024 nyaráig is eltarthat.

Aktívan dolgozunk azon, hogy függetlenítsük magunkat az oroszországi gázimport szükségességétől” – mondta Scholz. “Ez, ahogy azt önök is sejthetik, nem olyan egyszerű, mert ehhez infrastruktúra kell, amelyet először ki kell építeni. Tehát csővezetékek Németország északi partjaihoz, kikötők, amelyek lehetővé teszik például, hogy az LNG-hajók a németországi gázhálózatához csatlakozzanak” – mondta.

A DIW gazdasági intézet tegnap közzétett tanulmányában azt állította, hogy Németország alternatív szállítók és drasztikus energiatakarékossági intézkedések kombinációjával talán képes lesz biztosítani a következő télre elegendő gázellátást oroszországi import nélkül. A tanulmány szerint Norvégia és Hollandia részben betölthetné az orosz gázimport tilalma miatt keletkező űrt, további ellátást pedig a belgiumi, hollandiai és franciaországi terminálokba történő LNG-szállításokkal lehetne biztosítani- írta a portfolio.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás