Hirdetés
Tetra Pak közlemény (X)

Fogyasztóként minden nap számtalan vásárlási döntést hozunk, Magyarországon italos kartondobozba töltött termékekből közel 2 millió darabot viszünk haza naponta. Csak minden tizedik ember ismeri a felelős erdőgazdálkodás jelét. Itthon is FSC® tanúsítású csomagolással segíti a környezetvédelmet a Tetra Pak®

Mivel a tejes és gyümölcsleves dobozok előállításához jelentős mennyiségű papír szükséges, döntéseinknek komoly környezeti hatása van, mégis kevesen tudjuk, hogy FSC® jelzésű termékek választásával sokat tehetünk az erdők megóvásáért. A Tetra Pak megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által elvégzett friss kutatásból kiderült, hogy 10-ből mindössze alig 1 magyar vásárló (8,8%) ismeri az FSC embléma pontos jelentését, vagyis azt, hogy az ezzel a jelzéssel ellátott termékek fa alapanyaga felelős erdőgazdaságból és egyéb ellenőrzött forrásból származik. Az ilyen emblémát viselő, folyékony élelmiszerek csomagolására használt italos kartondobozok a környezettudatos fogyasztói döntést, a Földünk tüdejét jelentő erdők megtartását segítik.

Unokáink is látni fogják? Avagy miért fontosak az erdők?

A WWF adatai szerint bolygónk szárazföldjének 31%-át borítja erdő, amely a szárazföldi élővilág több mint 80%-ának és mintegy 300 millió embernek biztosít élőhelyet, valamint 1,6 milliárd embernek nyújt megélhetést. A Budapesti Városvédő Egyesület szerint egy felnőtt fa 1 év alatt több oxigént termel, mint amennyit egy ember egy év során belélegez. Az erdők fontos szerepet töltenek be életünkben: tiszta vizet, friss levegőt, gyógyszereket, fa- és papíripari termékeket adnak nekünk – sőt, segítenek a globális felmelegedés és a talajerózió megelőzésében.  Fontosságuk ellenére szintén a WWF adatai szerint 35 óránként mégis egy Budapest nagyságú erdőterület tűnik el a Föld felszínéről. Annak, hogy unokáink számára is megőrizzük az erdőket, a legegyszerűbb módja, ha támogatjuk a felelős erdőgazdálkodást.

A fától az erdőt, avagy mit tanúsít az FSC jelzés?

A fa és papír termékeken, így a Tetra Pak® italos kartondobozain Magyarországon is fokozatosan megjelenő FSC embléma azt jelzi, hogy azok fa alapanyaga valóban felelős erdőgazdaságból és más ellenőrzött forrásokból származik. A tanúsítást az FSC (Forest Stewardship Council®), a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa, egy olyan nonprofit szervezet végzi, amely felhívja a figyelmet a felelőtlen erdőirtásra és világszerte ösztönzi a felelős erdőgazdálkodást.  A felelős erdőgazdaságok védik az erdőket, céljuk, hogy megtartsák azok környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági egyensúlyát. Ez azt jelenti, hogy a tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a megtermelt profit ne veszélyeztesse a jövőbeni faállományt, vagyis az erdő regenerációját, fenntarthatóságát.

„Az FSC egy globális problémára igyekszik globális választ adni: amennyiben egy termék viseli a védjegyet, akkor a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a fa alapanyagot felelősen művelt erdőből és egyéb ellenőrzött forrásból termelték ki, bárhol a világon történt is az, akár az esőerdőkben, akár Szibériában, vagy éppen Magyarországon” – mondta Bárczi István, az FSC tanúsítást is végző SGS Fenntarthatósági Divíziójának vezetője.
 

Az italos kartondoboz a folyékony élelmiszerek csomagolására használt egyik legnépszerűbb csomagolás, csak a Tetra Pak évente mintegy 173 milliárd egységet gyárt és értékesít belőle világszerte. Ebből a mennyiségből Magyarországon 445 millió darab kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar család évente 165 darab Tetra Pak italos kartondobozt használ el, amelyek alapanyag igénye számottevő környezeti hatással jár.  „A környezet iránt felelős vállalatként a Tetra Pak számára kiemelten fontos, hogy az általunk gyártott italos kartondobozok alapanyaga megújuló erőforrásból és ellenőrzött forrásokból származzon” – mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketing vezetője. „Azzal, hogy az FSC tanúsítással és jelzéssel ellátott kartondobozok immár Magyarországon is elérhetővé váltak, a vásárlók környezeti szempontból is felelős döntését, ezáltal pedig a mindannyiunk számára megújuló erőforrásokat biztosító erdők védelmét kívánjuk elősegíteni” – tette hozzá.

Ezt a törekvést szemlélteti, hogy míg 2010-ben a forgalomba került Tetra Pak dobozok 5%-a, vagyis 8,5 milliárd egység viselte az FSC emblémáját, addig 2012-re ez az arány elérte a 15%-ot, ami mintegy 26,5 milliárd darab kartondobozt jelent.

Kapcsolódó anyagok:

Nagy segítség a kis embereknek

Hogyan korlátozhatjuk a CO2 kibocsátást?

Bejött a zöld paparazzi kommandó

Zöldít a Tetra Pak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás