Hirdetés

Új tudományos eredmények szerint a szúnyoggyérítésben itthon is használt vegyszer eddig nem sejtett kockázatokat jelent. Az LMP évek óta követeli a kormánytól, hogy a központosított szúnyoggyérítés során adjon nagyobb teret a kisebb kockázatú biológiai módszereknek, és ennek érdekében törvénymódosítást kezdeményez.

A szúnyogirtáshoz most használt vegyszer veszélyei miatt az LMP változtatást követel

Eddig is tudtuk, hogy a deltametrin, a kémiai gyérítéshez használt hatóanyag veszélyes a növények beporzásában kulcsszerepet játszó méhekre, valamint a védett rovarokra és a vízben élő szervezetekre is. Újabb tudományos eredmények azonban egyértelmű összefüggést találtak a kis mennyiségben a szervezetbe jutó deltametrin és az ADHD, azaz a gyermekkori hiperaktív figyelemzavar kialakulása között is, amely Magyarországon is gyermekek, szülők és pedagógusok tízezreinek életét nehezíti meg.

Az LMP ennek figyelembe vételével nyújt be most egy kevésbé kockázatos módszereknek teret adó törvényjavaslatot, amely szúnyoggyérítési tervhez, az egészségügyi és a környezeti hatóság eseti engedélyéhez, a biológiai módszerek alkalmazhatóságának kötelező mérlegeléséhez és a lakosság előzetes, széles körű tájékoztatásához kötné a szervezett gyérítést.

A káros hatásokat más országokban bevált módszerekkel mérsékelni lehet, a szúnyogirtás pedig semmiképpen sem okozhat nagyobb bajt, mint amennyit maguk a szúnyogok jelentenek – írta  Szél Bernadett, társelnök és  Sallai R. Benedek, országgyűlési képviselő közleményében.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás