Hirdetés
(X)

A kerékpáros ruházat, bár a laikusok számára sokszor csak egyszerű külsőségnek tűnik, bizony jól kitalált, technikai ruhadarabokból áll. Nincs ez máshogy a kerékpáros cipővel sem, amelyről nem is gondolnánk, hogy több funkciónak is meg kell felelnie egyszerre.

Milyen a jó kerékpáros cipő?

A bringás lábbelinek két feladata van: 

  • egyrészt ergonómikusnak kell lennie a kerékpáros felé, 
  • és mechanikai egységet kell alkotnia a pedállal. 

S miután a kerékpározás élménye a stabilitástól és a kényelemtől függ, az pedig főleg a jó testhelyzettől, és ezen belül a lábak megfelelő támasztékától, igen fontos odafigyelni a lábbeli kiválasztására.

Nem mindegy, milyen cipőt választasz

100 emberből 99 talán azt mondaná, nehezebb eldönteni, milyen váltó vagy kerékagy kerüljön a biciklire, mint hogy milyen cipőben pattanjunk nyeregbe. Sőt, sokan azt gondolják, egy hagyományos utcai vagy edzőcipő is megteszi, ha kerékpározni indulnak. Az igazság azonban ennél jóval összetettebb. Pedig a szakértők szerint bonyolultabb az ideális cipőt vagy nyerget vagy kormánymarkolatot kiválasztani az alkatrészeknél.

A speciális kerékpáros cipő alap

Ha nem szeretnéd, hogy a fémpedál tönkretegye az amúgy kedvenc utcai cipődet, akkor nem is praktikus abban útnak indulni. A speciális, kerékpározáshoz kifejlesztett cipők talpa kevésbé rugalmas, így nagyobb stabilitást ad.

Az olyan “extrém” kerékpáros sportokhoz, ahova a mountain bike és a BMX is tartozik, a pedálkötés nélküli technikai cipők valók, az országúti bringázás viszont patentpedálos rendszerhez illeszkedő cipőket kíván.

A jó hír az, hogy bár az utcai és túracipők nem igazán alkalmasak tartós kerékpározáshoz, fordítva ez nem igaz. Léteznek olyan kialakítású kerékpáros cipők, amelyekben nyugodtan elmehetsz kirándulni, vagy átülhetsz velük egy teljesen más fajta bringára is.

Mindez csak a jéghegy csúcsa

Még így, a téma felületes érintésekor is érezhető, hogy nem könnyű eligazodni a kínálatban, de még nem is merültünk bele igazán. Létezik még fagyokra kifejlesztett patent talpú bringás bakancs és egyéb nyalánkságok is. 

No és a rögzítés? Választható tépőzáras, fűzős, csatos vagy tekerőgombos változat, illetve ezek különböző kombinációja is. A tekerőgombokat azért emeljük ki, mert ilyenkor a lábfejen csak néhány damil fut végig, így a melegben, izzasztó mozgásban a lábfej szellőzése is jó. 

Szerencsére – ha tanácstalanul böngészel a kínálatban – minden tudást, információt és segítséget megkaphatsz a Bikepro kerékpár webshoptól, hiszen ez a webáruház nem csak rendkívül széles kínálattal rendelkezik, de honlapján Csináld magad szerviztippeket is ad, és a kerékpárvásárlástól az alkatrészek kiválasztásáig mindenben szakszerű segítséget nyújt.

Igaz, akinek profi, ergonómikus és a mechanikával is kompatibilis lábbelire fáj a foga, annak mélyen kell a zsebébe nyúlnia, de érdemesebb egy-egy ilyen darabba befektetni, és ezen a területen fejleszteni a bringás kellékeidet, mint a kerékpár alkatrészeiben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás