A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A műanyag kulacsokban számtalan mikroműanyag található, amelyek nemcsak a környezetre, hanem az emberre is rendkívül károsak. Pontosan ezért érdemes a lehető legminimálisabbra csökkenteni a velük való érintkezést. Ennek lehet az egyik alternatívája, hogy nem használunk műanyagból készült palackokat, helyette acél kulacsból iszunk.

Mi is az a mikroműanyag?

A mikroműanyag olyan részecske, amely kisebb 5 milliméternél, így szabad szemmel aligha látható. Ugyanakkor nagymértékben szennyezi a vízi utakat, s így a környezetet is, valamint károsítja az egészségünket. Leggyakrabban azonban mégis a műanyagból készült termékek használata során juthat a szervezetünkbe. 

A legfrissebb kutatások szerint egy ember kb. 5 grammot fogyaszt el hetente mikroműanyagból. Ez elsősorban a palackozott vizeknek köszönhető. Érdemes tehát a palackozott vizet csapvízre váltanunk vagy a műanyag kulacs helyett acél, esetleg üveg italtartót használnunk.

Miért jobbak az acél kulacsok a műanyag kulacsoknál?

Az acél kulacsokban nincsen mikroműanyag. Emellett biztonságosak, nem csöpögnek, strapabírók és könnyen használhatók. Ne gondoljuk azt sem, hogy a műanyag palackok elegánsabbak az acél termékeknél! Utóbbiak esetében is egyedi készítésű, vonzó megjelenésű darabokról beszélhetünk.

Nemcsak esztétikusak tehát, hanem az ártalmas részecskék hiányának köszönhetően még egészségkárosító hatással sem rendelkeznek. Az Elbon acél kulacsai magas színvonalú rozsdamentes termékek. Zárjuk ki a mikroműanyagot az életünkből, és ezáltal erősítsük az immunrendszerünket!

Mikroműanyag a műanyag palackos vizekben

A mikroműanyagot jelenleg sehogy sem lehet kiszűrni a vízből. Ezért, ha mégis a palackozott víz mellett döntenénk ahelyett, hogy csapvízzel töltenénk meg az acél kulacsunkat, nem járunk jól. Léteznek ugyan kerámia vízszűrők, ezek azonban hátrahagyják az egészségre ártalmas részecskéket, ellenben az értékes ásványi anyagoktól is megfosztják a folyadékot.

Hogyan vigyázzunk magunkra és a környezetre is?

Mint azt többször is említettük, a műanyag részecskék kiiktatásának legjobb módja az, ha nem veszünk többé palackozott vizet a boltban. Ehelyett tanácsos beszereznünk egy acél kulacsot, amelyet aztán mindig megtöltünk csapvízzel, akárhová is megyünk. Az újratölthető palack egyszerűen elférhet a táskánkban vagy a hátizsákunkban, így igazán nem fog gondot jelenteni.

Szerencsére a nagy világmárkák egyre inkább igyekeznek lemondani a különböző mikroműanyag tartalmú kozmetikai termékek, tisztítószerek és ruhák forgalmazásáról. Ilyenek lehetnek például a szívószálak vagy a fültisztító pálcikák is. De mi is megtehetjük, hogy sokkal tudatosabban vásárolunk!

Figyeljünk oda a környezetünkre és az egészségünkre! Csak egy bolygónk és egy életünk van. Kezdjük el kicsiben, és legalább a vizespalackunkban található mikroműanyagokat iktassuk ki a mindennapjainkból egy stílusos acél kulacs segítségével!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás