Hirdetés

A virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű. Íme a friss hatósági virsliteszt.

A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék.
Magyarországon a téli ünnepek egyik hagyományos étele a virsli, a hatóság ezért is határozott a kereskedelemben fellelhető, különböző fajtájú termékek élelmiszer-biztonsági és -minőségi ellenőrzéséről. A kiválasztott virslik reprezentálják a hazai élelmiszer-előállítókat, illetve a nem hazai előállítású termékeknél az első magyarországi forgalomba hozókat. Az MgSzH vizsgálta a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait, továbbá azt, hogy a csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e jogszabályoknak. A célellenőrzés összesen 62 féle virslire terjedt ki, több mint 400 akkreditált laborvizsgálat készült. A termékek megfeleltek az előírásoknak.
Két fajta virslinél a hatóság érzékszervi (idegen szag, íz) kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki. Három fajtánál a jelölések nem feleltek meg az előírásoknak.

A  nagy virsliteszt eredménye >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás