Hirdetés

Az Egyesült Nemzetek különleges jelentéstevője, Michel Forst, február 8.-16. között Magyarországon jár, hogy megvizsgálja az emberi jogvédők helyzetét, és első kézből szerezzen információt a civil társadalommal szembeni kihívásokról, valamint megvizsgálja, hogyan lehet bővíteni a demokratikus teret.

"Az Egyesült Nemzetek 1998 óta az emberi jogok védelmét az egyetemes emberi jogok védelmeként ismeri el, és az országok feladata, hogy támogassák e jogok védőit", mondta Michel Forst, amikor bejelentette, először utazik hivatalos útra független szakértőként Magyarországra. Őt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa azzal bízta meg, hogy nyomon kövesse az emberi jogvédők helyzetének előmozdítását és védelmét a világban, és erről beszámoljon.

"A magyarországi látogatásom kíváló alkalom arra, hogy megvizsgáljuk, milyen mértékben garantáltak ezek a jogok Magyarországon, különös tekintettel a közelmúltbeli alkotmányos változásokra, a menekültügyi krízisre, és a társadalomban "a másságtól" való növekvő félelmekre, mondta Michel Forst.  Kilencnapos útja során, amelyre a Magyar Kormány meghívására kerül sor, a szakértő állami tisztviselőkkel, parlamenti képviselőkkel és az igazságszolgáltatás képviselőivel, emberi jogvédőkkel és a civil társadalom képviselőivel, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala-, valamint a diplomáciai élet képviselőivel is találkozik majd.

"Konstruktív párbeszédekre készülök arról, hogy hogyan lehet megerősíteni a demokratikus kereteket, és egy megengedőbb környezetet létrehozni a jogvédők számára, hogy kifejthessék értékes munkájukat Magyarországon", jegyezte meg a szakértő.

A Zöld Kapcsolat Egyesülethez is ellátogatott 2016. február 12-én Michel Forst.

Miskolc Michel Forst és F. Nagy Zsuzsa

A Zöld Kapcsolat  egyesület a Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport felkérésére ügyfél a HCM 1890 Kft. környezetvédelmi engedélyezési eljárásában. A munkacsoport a már egyébként is terhelt Miskolctól Kistokajig terjedő térség lakosságának érdekében tevékenykedik, elsősorban a levegőtisztaság- és zajvédelem területén fejtve ki álláspontját.

Tucatnyi értelmiségi és civil szervezet segíti munkájukat, több mint kétezer aláírást gyűjtöttek össze a cementgyár újraindítását ellenezve.

A munkacsoport tagjai részletesen tájékoztatták az ENSZ emberi jogi biztosát a félelemkeltő folyamatról: az elmúlt hónapokban számos hátrányos fellépés történt a munkacsoport tagjai és az véleményüket közlő sajtóorgánumok ellen. Ambrus Gyöngyi (Kistokaj polgármestere), dr. Hajas Sándor (osztályvezető főorvos), dr. Megay Róbert (ügyvéd), F. Nagy Zsuzsanna (Zöld Kapcsolat Egyesület alelnöke) ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt Kálmán János, a Kft ügyvezetője feljelentést tett, büntetőjogi felelősségre vonásukat kérve. A környezetvédelmi véleményeket közlő orgánum ellen pert indított, internetes lap és honlap szolgáltatókhoz ügyvédi felszólításokat juttatott el, a város lapjában megjelentetett közleményében megalapozatlan információk alapján kiszerkesztette a munkacsoport tagját.

A szólásszabadság és a környezeti jogérvényesítés ellen kifejtett tevékenységeinek „elismeréseként” egyesületünk Civil Citrom Díjra is felterjesztette Kálmán Jánost.

Miskolci Cementgyár STOP!

Miskolci Cementgyár STOP!

Sajtótájékoztatót tartott a hejőcsabai cementgyár újraindítását ellenző Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport. A rendezvény témája az üzem újraindítását célzó HCM 1890 Kft. Egységes Környezethasználati Engedélyét megfellebbező beadványok ismertetése, s a több mint 2000 miskolci lakos aláírását összegyűjtő Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport tevékenységének bemutatása volt.

 

 

 

 


Michel Forst, különleges ENSZ jelentéstevő jelentést és javaslatcsomagot fogalmaz meg látogató körútjának tapasztalatairól a Magyar Kormány számára.  Az ENSZ különleges jelentéstevője előzetes megfigyeléseit 2016. február 16-án, kedden, 11:00 órakor mutatja be a sajtónak egy sajtótájékoztató keretében, a Marriott Courtyard hotel Jászai termében (1088 Budapest, József krt. 5). A sajtótájékoztatóra kizárólag a sajtó képviselőit várjuk. A sajtótájékoztatón magyar nyelvű tolmácsolás biztosított.

A különleges jelentéstevő jelentését (végleges formájában) és javaslatait 2017. márciusában mutatja be az Emberi Jogi Tanács 34. ülésszakán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás