Hirdetés
(X)

Az idei év egekbe szökő energiaárai minden eddiginél intenzívebben– iparágtól függetlenül – arra késztetik a vállalatokat, hogy következetes lépéseket tegyenek fenntarthatósági irányba. A műanyag nyílászáró profilrendszereket gyártó GEALAN működése követendő példa.

A minőségi, illetve otthonaink energia- és költséghatékonyságát támogató termékeik úgy készülnek, hogy a környezetkímélő irányelvek az elsőtől az utolsó lépésig átszövik a folyamatokat. Nézzük meg közelebbről, mely pontokon kapcsolódhat a műanyag és a fenntarthatóság fogalma!

Napjaink leghétköznapibb elemei épületeink nyílászárói. Ezek vizuális előnyei mellett sokkal fontosabb szerepük otthonunk, családunk, javaink védelme a külső hatásokkal szemben. Elsődleges védelmi vonalaként az ajtók és ablakok fontos feladatot látnak el zaj- és hőszigetelés, illetve betörésvédelem terén. A GEALAN minőségi műanyag profilrendszerei amellett, hogy ezeket magas szinten teljesítik – így is hozzájárulva háztartásunk energiahatékony és kényelmes működtetéséért – több mint 25 évnyi fejlesztéssel a hátuk mögött környezetbarát és fenntartható technológiával készülnek.

Melyek is e gondolkodás fő elemei? Röviden: a felelős erőforrás-használat, zárt ciklusú, környezetbarát gyártás és a hatékony logisztika.

Felelős erőforrás-felhasználás

A GEALAN mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ablak- és ajtóprofiljai tartósak, ezáltal pedig hosszú élettartamúak legyenek – ezzel is támogatva az energiamegtakarítás felhasználói oldalát. Ez az irányelv a meghatározó a termékek teljes életciklusát tekintve, ami a gyártáshoz szükséges erőforrások tudatos használatával kezdődik. Az cég ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében tett beruházásoknak köszönhetően immáron 2 éve 100%-ban biomasszából származó energiaforrásból fedezik oberkotzau-i központjuk, illetve Tannában található gyártóüzemük villamosenergia-igényét. A zöldáramra történő teljes átállásnak köszönhetően a GEALAN éves szinten hatalmas mennyiségű, mintegy 18 ezer tonna szén-dioxid felesleges kibocsátását előzi meg. A telephelyeken történő energiahatékonysági fejlesztésekkel pedig milliós nagyságrendű kWh villamosenergiát takarítanak meg. Ennek eredményességébe beletartozik a gyártáshoz közvetlenül szükséges elektronika fejlesztése mellett – mint például az extrudáló sorok automatizálása vagy a hűtés hőszivattyús technológiával történő biztosítása. A telephelyeken a világítás tekintetében pedig teljes egészében a LED- és mozgásérzékelős rendszerre álltak át.

Környezetbarát, zárt ciklusú gyártási rendszer

Kezdve attól, hogy a gyártás alatt keletkező maradékanyagokat 100%-ban újra feldolgozzák, illetve, hogy az extrudálási folyamatokhoz szükséges eszközöket a cég a saját, magasan automatizált szerszámüzemében készíti, a termékek megalkotásának menete számos más részletében jelen van a fenntarthatósági szemlélet. A nyersanyag-felhasználás optimalizálása érdekében az új, nagy hőszigetelő képességű keretrendszerek belső magjában mára minimum 1/3-ad arányban régi ablakokból származó műanyagot használnak. Ennek megvalósításához nagyban hozzájárul a tanna-i üzem többlépcsős válogatási rendszere, amely újrahasznosítás közben fehér és színes darabokra különíti a további felhasználásra szánt törmeléket. A folyamat következtében – csak 2021-ben – több mint 21 ezer tonna régi termék került újbóli felhasználásra, amely mintegy 43 ezer tonna feleslegesen kibocsátott szén-dioxid megtakarításához járult hozzá.

Szervezett logisztika, kevesebb kilométer

A profilgyártónál a gyártási folyamatok optimalizálása mellett a logisztika észszerű, azaz aránytalan erőfeszítésektől mentes kialakítása is célkitűzés, ami a szállítási útvonalak csökkentésével a nyersanyagok és üzemanyag hosszú távú megtakarítását eredményezi. Ennek érdekében a GEALAN regionális szállítmányozókkal és Európa-szerte elosztóközpontokkal dolgozik a felesleges kilométerek elkerüléséhez és a rakományszállítás magasabb arányú kihasználtságához – szintén eredményesen.

A fenntarthatóságot célzó beruházásoknak köszönhetően optimalizált folyamatok hatékonysága egyértelmű: a mérhetően gyors megtérülés mellett további pozitív hatásai évtizedeken át segítenek fenntartani a zavartalan működést. Ivica Maurović, a GEALAN vezetőségi szóvivőjét idézve: “Meggyőződésünk, hogy a fenntarthatóságba fektetni helyes cselekedet környezetünk, társadalmunk és a GEALAN jövője érdekében.”

A GEALAN fenntarthatósági elveiről és az alkalmazott technológiákról itt olvashat részletesen >>>


KAPCSOLÓDÓ PODCASTJAINK: 

2022 nyarán, őszén felpörgött a rezsicsökkentési láz – lévén leáldozóban az olcsó energiaárak, és a valódi rezsicsökkentést csak energiatakarékossági beruházásokkal lehet elérni. Építkezik? Felújít? Hallgassa meg a Gealan szakemberének tanácsait!

Energiapánik és lakásfelújítás – egy átlátszó rezsicsökkentési módszer

Akik ablakot nyitnak a jövőre: fenntarthatóságtól az okos ablakig

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás