Hirdetés
greenfo/mti

Az óceánok felszínének sótartalmát vizsgáló műholdat bocsát föl júniusban az amerikai űrkutatási hivatal, hogy azzal is tanulmányozza az éghajlatváltozás összefüggéseit.

Az Aquarius/SAC-D feljuttatására június 9-én kerül sor, három hónappal azután, hogy a NASA útnak indította a Glory műholdat, amelynek küldetése a Föld megfigyelése volt. A 424 millió dolláros szerkezet azonban nem működött megfelelően, és végül az óceánba zuhant. Az új műhold a Földtől 657 kilométerre kering majd, egyedüli feladata az óceánok felszínének tanulmányozása lesz. A szerkezet havonta küld becsléseket az óceánok sóháztartásáról.

Vannak olyan részei a világ tengereinek, ahol még soha nem mérték a sótartalmat – hangsúlyozta Eric Lindstrom, az Aquarius-program tudósa, aki szerint a műhold egy hét alatt fel tudja mérni a Föld óceánjait.

Bár már 2009 óta megfigyeléseket végez a világűrben az európai Smos műhold, az amerikai, argentin, brazil, francia, kanadai és olasz összefogásban működtetett Aquarius pontosabb információkkal szolgál majd a tengerek állapotáról. A kutatók abban bíznak, a szerkezet révén bővülnek ismereteik az éghajlatváltozás jelenségeinek előrevetítésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás