Hirdetés
Forrás: richpoi.com

Az észak-indiai Himácsal Prades államban hat hópárducot látnak el műholdas nyakörvvel – így szerezve információkat e veszélyeztetett macskafajról.

A 40 ezer dolláros projekt elősegíti, hogy az indiai szakemberek nyomon kövessék a hópárducok mozgását a Himalájában, ahol a klímaváltozás és az emberi települések veszélyeztetik élőhelyüket.

Vivek Mohan, a természetvédelmi minisztérium vezetője szerint mintegy tucatnyi nagymacskát látnak el GPS-nyakörvvel, így nyomon követhetik eme tünékeny faj magatartását. India északi területe a világszerte megtalálható mintegy 7000 hópárduc 700 egyedének otthona. A nagymacskák hegyvidéki élőhelye a Természetvédelmi Világalap szerint igen gyorsan hanyatlik.

A hópárducok 12 közép- és dél-ázsiai országban találhatóak meg, többek között Indiában, Kínában és Pakisztánban. Emiatt gyakran zsákmányállat nélkül maradnak, orvvadászok ölik meg őket bundájukért, vagy a gazdálkodók végeznek velük, mert féltik tőlük állataikat. A hópárduccsontok és –testrészek pedig igen értékesek a csempészeknek, akik a hagyományos kínai gyógyászat céljára adják el őket.

Az indiai állam egy kutatóközpontot is felállít a Tibettel határos Spiti-völgyben, amit a macskafaj fontos élőhelyének tartanak. A becslések szerint kevesebb, mint 30 párduc maradt az állam területén.  A WWF a hónap elején pénzgyűjtő kampányt indított, hogy az online sajtó keretében felhívja az emberek figyelmét a nagymacskát érintő veszélyekre, illetve a védelmi projektek tökéletesítésére.

Tavaly év végén két hópárducot sikerült lencsevégre kapni Uttarakhand államban, ami reménykedésre adhat okot. Tavaly december óta Nepálban is GPS-nyakörvvel követnek egy hópárducot.

Kapcsolódó anyagok:

Első felvételek a hópárducról!

Lesz hová menniük?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás