Hirdetés

2017 decemberében segítséget kért a település református gyülekezete, mivel a sürgős felújításra szoruló templom átépítéséhez szükséges önrészt másképp nem tudták előteremteni. A templom padlásterében évtizedek óta a fokozottan védett nagy patkósdenevér egyik legfontosabb hazai kolóniája élt, az épület azonban olyan rossz állapotba került, hogy a statikai szakvélemény alapján az összeomlás szélén állt.

Az alap és a falazat megerősítése mellett, a tetőzet teljes cseréje is elkerülhetetlen volt.  A denevérállomány és az épület megőrzése érdekében a Református Egyházközség és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság összefogott, a denevérek védelméhez szükséges összegnek azonban csak kb. 80%-át sikerült az Igazgatóságnak pályázaton megnyernie a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében („Kipusztulással veszélyeztetett Natura 2000 jelölő denevérfajok in situ megőrzését szolgáló gyakorlati védelmi beavatkozások az ANPI működési területén”).

Szinpetri egy halmozottan hátrányos helyzetű kistelepülés a magyar-szlovák határ közelében, ezért a gyülekezet anyagi teherbíró képessége nem tette lehetővé a denevérek és az épület megőrzéséhez szükséges önrész helyi előteremtését. A gyülekezet lelkipásztora, illetve a denevérekért aggódó szakemberek így aktív forráskeresésbe kezdtek, aminek keretében a természet- és denevérbarátok segítségét is kérték.

A szinpetri templom belső tere a felújítási munka közepén (2019.12.03.). Fotó: dr. Boldogh Sándor András biológus

A támogatások és nagylelkű adományok eredményeként a közelmúltban sikerült befejezni az épület szerkezeti megerősítését, a templombelső felújítását és a tetőzet teljes átépítését is. A tervezés és a kivitelezés során maximálisan figyeltek a denevérekre; a padlásteret érintő munkákat csak az állatok telelőhelyekre vonulását követően kezdték meg, és a céltudatosan megtervezett új héjazat is sokkal kedvezőbb mikroklímát biztosít a klímaérzékeny bőregereknek, mint a korábbi.

A tapasztalatok szerint a denevéreknek is nagyon tetszik a végeredmény, a munkálatok befejezését követően szinte azonnal visszatértek az újjáépült padlástérbe és a korábbi évekhez hasonló létszámban, sikeresen nevelik itt utódaikat.

Három fokozottan védett faj is él a templom padlásterében (csonkafülű denevérek, nagy és kereknyergű patkósdenevérek – 2021.08.10.) Kép: dr. Boldogh Sándor András biológus

A megújult templomtérben egy denevéres kiállítás is helyet kapott, mely előzetes bejelentkezéssel látogatható. A tablók és interaktív játékok mellett ennek része egy olyan kamerarendszer is, aminek segítségével az állatok zavarása nélkül tudunk bepillantani a fejük felett élő állatok életébe.

Szögligeti iskolások a templomban rendezett denevérvédelmi foglalkozáson. Fotó: dr. Boldogh Sándor András biológus

 A gyülekezet és a denevérek nevében nagyon köszönjük az alábbi személyek és szervezetek támogatását:

Ács Zoltán, Alex Gazda (USA), Árva Edina Ágnes, Babik Sándor, Bágyi Róbert Miklós, Bak Zoltán, Becsy László (Belgium), Bene Istvánné id., Berecz Béla, Boda Zsuzsanna, Boldogh Sándor András dr., Budai Lászlóné, Csabai Judit, Csepregi Sándor Tamás, Csontos Bálint, Domonkos Norbert, Doszpoly Lászlóné, Dúber Attila, Ecotours Wildlife Holidays Ltd., Égető Sándor Lajos dr., Emberi Erőforrások Minisztériuma, Erdős Katalin, Európai Unió, Fijó József, First Reformed Church (USA), Fodor Lászlóné, Fokti Sándorné, Fülöp Szilvia, Füzesiné Szegvári Zsuzsanna Katalin, Gábris Levente Márk, Gál Gábor, Gál Mátyásné, Grabow Wolfgang András, Gresner Judit, Grónás Viktor Péter, Istenes Balázsné, Istenes Judit, Jósvafői Református Gyülekezet, Kacsinecz Gábor, Kajtár Bence, Keveházi Zsófia Petra, Kindler Katalin dr., Kis Eszter Ágnes, Kiss Ferencné, Kiss János, Klenk József, Klucsik Andrea, Kodácsy Tamás dr., Kónya Judit Gabriella, Korompay Krisztián, Kovács Gergely, Kovács Levente, Kőműves József, Kun Tibor, Lendvai Viktor Máté, Lőcsei Barbara, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyarország Kormánya, Mallász Júlia Ágnes, Margitai Zoltánné, Mészárosné Szűcs Judit, Mező Arnold, MME Emlősvédelmi Szakosztály, Molnár Szilvia, Molnár Veronika, Nagy Klaudia, Nagy Máténé, Német Tamás, Pajor Zoltán, Pethe István, Pétsy Zsolt Balázs dr., Porcs József, Pozsgai Károly, Racsné Galambos Gréta, Református Ökogyülekezeti Mozgalom, Rusz Katalin Anna, Saláta-Falusy Eszter dr., Sárosi Ádám, Sohár István, Szabados Szabolcs, Szabó Anita, Szabó Réka, Szántó Szilárd, Szatmáry László, Szőr Bertalanné, Szűcs D. Lajos, Szűcs D. Gyula, Tassy Nóra Anikó, Természet Szolgálatában Alapítvány, Tiszáninneni Református Egyházkerület, Tiszatáj Közalapítvány, Tornakápolnai Református Gyülekezet, Tóth Gábor, Tóth István id., Tóth István ifj., Tóth Lajosné, Vajda Henrik, Varga Attila, Varga Gábor és neje, Varga Ottó, Vostyár Gyula, Zárdai Ügyvédi Iroda, Zeöld Zsombor, Zimler Zoltán Csaba

Mező Arnold lelkipásztor és dr. Boldogh Sándor András biológus

Nyitókép: A tető lebontására csak a denevérek telelőhelyekre vonulását követően kerülhetett sor (2019.11.21.). Boldogh S.A.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás