Hirdetés

A vízügyek területén érzékelhető problémák annak ellenére nem kapnak megfelelő figyelmet, hogy az ágazat megfelelő működése meghatározza a jövőnket. A vízügy dolgozók szakszervezeti szövetségének e heti demonstrációs felhívása, illetve a szakmai szövetség néhány héttel ezelőtti helyzetértékelése is megerősítette, hogy nem lehet a szőnyeg alá söpörni az ágazat problémáit.

A kormány a szabályozás tekintetében súlyos csapásokat mért a környezetvédelmi, vízügyi ágazatra, miközben a vízbázisok védelmét biztosítani hivatott intézkedések elmaradtak. A víziközmű-ágazat problémái hosszan sorolhatók. A dolgozók szakszervezeti szövetsége a héten bejelentette, hogy megkezdték egy demonstráció előkészítését. Céljuk a munkahelyek megtartása, Illetve a bérfelzárkóztatás. Korábban felhívták a figyelmet, hogy pénzügyi problémák miatt nincs meg a szükséges forrás a karbantartásokra, fejlesztésekre, elmaradnak tervezett beruházások, amelyek a későbbiekben veszélyeztetik a vízellátás biztosítását.

Bizonytalanságot jelent az ágazat számára a közműcégek koncentrációja. Az LMP szerint támogatható, hogy a szolgáltatás hazai – állami, önkormányzati – kézben legyen, ugyanakkor a kormányzat által megkezdett centralizációnak nem látható a vége, ami bizonytalanságot szül. Súlyos tévedés lenne továbbá a most még önkormányzatok tulajdonban lévő cégeket állami tulajdonba kényszeríteni. A közműrendszereink elöregednek, és nem állnak rendelkezésre megfelelő források a karbantartáshoz. Lépéseket kell tenni, hogy a szükséges rekonstrukciós források rendelkezésre álljanak. A közművagyon méretét figyelembe véve, hosszabb távon ez többszáz-milliárdos, akár ezermilliárdos nagyságrendű forrást is igényelhet.

Álláspontunk szerint pártok közötti egyeztetésekre van szükség, hogy az ágazatban meg lehessen fogalmazni azokat a nemzeti minimumokat, amelyeket politikai oldalaktól, kormányzati ciklusoktól függetlenül képviselni kell. El kell érnünk, hogy a vízkincset megőrizzük, azzal fenntartható módon bánjunk, növekedjen az ellátás biztonsága, az ágazatban lévő gazdasági lehetőségek kihasználhatók legyenek, továbbá a szolgáltatók működése minden szempontból fenntartható legyen.

Keresztes László Lóránt,
szakszóvivő, az LMP országos elnökségének tagja
 

Kapcsolódó anyagok:

Kérdőjelek a vízdíjcsökkentés körül

Rezsicsökkentés: milliárdos veszteség a vízműcégeknél

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás