Hirdetés

Újra beköszönt a hideg, ködös téli időjárás és annak velejárója, a rossz levegő is Budapesten. Idén viszont már igen jelentősen csökkent a szmogriadó esélye. No nem azért, mert olyan hatékony intézkedéseket hozott a Fővárosi Önkormányzat vagy a kormány az évi több mint tizenötezer életet követelő légszennyezés megállítására. Hanem mert nem működik a fővárosi légszennyezés mérőállomások java.

A szmogriadót, vagy annak a tájékoztatási fokozatát márpedig csak akkor rendeli el a főpolgármester, ha a fővárosban legalább három mérőállomáson egy időben mért légszennyezőanyag-koncentráció meghaladja a tájékoztatási vagy riasztási küszöbértéket. Ehhez képest a 12 fővárosi mérőállomásból 10 nem működik elégségesen (november 1-én), azaz nem mér valamely szennyezőt. Négy mérőállomás [Kosztolányi Dezső tér, Erzsébet tér, Csepel, Budatétény] – melyből kettő belvárosi – pedig szinte egyáltalán nem működik. Mivel pont a legszennyezettebb területeken szünetel a mérés, így nagyon jelentősen csökkent annak az esélye, hogy el lehessen rendelni szmogriadót. A lakosok egészségét védő szmogriadó hiányán túl a mérőállomások leállása miatt sem a lakosok, sem a döntéshozók nem tájékozódhatnak a levegőminőség állapotáról.

Pénzhiány, vagy ki tudja mi miatt.

Budapest levegője pedig korántsem javult, az elmúlt pár évben nem csökkent azon napok száma, mikor a határértékek felett volt a részecskeszennyezés, pedig mindeközben a WHO bizonyított emberi rákkeltőnek minősítette a közlekedésből származó részecskéket. Egy tavaly bemutatott kutatás szerint pedig Bukarest után Budapesten halnak meg idő előtt a legtöbben a lakosság számához viszonyítva a részecskeszennyezés miatt. Bár a Fővárosban már idén is régen túl járunk a 35 olyan napon, amikor határérték felett volt a részecske (PM10) szennyezettség, mégsem hoztak azonnali intézkedéseket a szennyezés megállítására. A pár működő mérőállomás adatai szerint csak októberben legalább 10 napon át volt határérték felett a légszennyezettség, azaz minden harmadik nap elégtelen volt a levegő minősége Budapesten.

Sajnos a elegendő mérés hiányában nincs valós képünk a Főváros szennyezettségéről, pedig sajnos az elmúlt évek gázáremeléseinek hatására mind többen térnek át a szennyező vegyes- illetve fatüzelésre. Csak reménykedni tudunk benne, hogy a Főváros vezetése a mérések beszüntetésénél kreatívabb módon lép fel a rossz levegőminőségi statisztikákkal szemben és végre valahára meghozza a lassan 15-20 éve halogatott intézkedéseket, hogy biztosítsa a lakosok számára a törvényekben előírt levegőminőséget.

A Levegő Munkacsoport szeptember elején arra kérte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárt, hogy intézkedjen a lakosság egészségi állapota szempontjából fontos adatszolgáltatás helyreállítása érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás