Hirdetés
greenfo/MTI

Megváltoztatta a nevét az LMP: mostantól ki fogják fejezni a zöldpárt jellegüket, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja hivatalos elnevezést használják – jelentette be Schmuck Erzsébet, az egyik társelnök ma Budapesten, a párt kongresszusának szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Közölte, hogy a rövidített elnevezés Zöldek lesz.  Hangsúlyozta: ezzel jelezni akarják a társadalomnak, hogy létezik zöldpárt, van olyan szervezet, amelyre érdemes szavazni, amely kiáll az élhető környezetért. Kiemelte, hogy több ponton módosították az alapszabályukat. Változtattak a tagfelvételi rendszerükön is.

Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott, hogy “kinyitják” a pártot, amely sokkal hatékonyabban fog működni. Készen állnak az ellenzéki együttműködésre, arra, hogy 2022-ben az ellenzék leváltsa a kormányt, és zöldprogrammal, zöldpolitikával haladhasson előre az ország – jelentette ki.

Kendernay János, a párt másik társelnöke fontosnak nevezte a kongresszust. A rendezvény céljaként a felkészülést jelölte meg a 2022-es választásra. Minél dinamikusabb zöldpártot akarnak – hangoztatta, megjegyezve: az elmúlt egy-két évüket is értékelték. (MTI)

Miért nem lehet más?

Az Azonnali felhívta Kendernay János társelnököt és Kanász-Nagy Mátét, a párt szóvivőjét, hogy többet is megtudjunk arról, miért változtattak nevet. Kérdésükre Kendernay elmondta: az elnökség kezdeményezte a névváltoztatást. Mint Kanász-Nagy Mátétól megtudták:
a kongresszuson csaknem teljes támogatottságot élvezett a névváltoztatás, csak egyetlen ellenszavazat volt.

Mindketten azt hangsúlyozták: jobban ki akarták fejezni a névvel, hogy ez egy zöld párt, ezért is lett Zöldek a rövid verzió.

Megkérdezték azt is, hogy a „lehet más a politika” kifejezés kikerülése a névből (hiszen csak az LMP rövidítés lesz jelen a hivatalos névben) a schifferi örökséggel való leszámolásra és a különutasság végső feladására utal-e. Kanász-Nagy erre azt mondta: „a különutassággal leszámoltunk már, most a közös nevezők megtalálásának van helye”.

A Párbeszéddel való egyesülést készítenék elő?

A társelnöktől és a szóvivőtől is megkérdeztük, hogy a névváltoztatásnak köze van-e ahhoz, hogy újra közeledne az LMP (most már: Zöldek) és a Párbeszéd, esetleg egyesülne is a két párt.

Kendernay leszögezte: egyesülésről egyelőre még nincs szó, és közvetlen köze nincs a névváltoztatásnak a két párt közeledéséhez.

Kanász-Nagy azt mondta: a név azt fejezi ki, hogy a hangsúly a zöld közösségen van, hogy a Zöldek nemcsak egy pártot jelent, hanem azon kívüli, zöld ügyek iránt elkötelezett közösséget is.  Azzal kapcsolatban, hogy logócsere is lesz-e majd a névváltoztatás nyomán, Kendernay János még nem tudott egyértelmű választ adni, annyit mondott, hogy arculatváltás biztosan lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás