Hirdetés

Környezetvédők, méhészek és zöld szervezetek harcolnak évtizedek óta azért, hogy célzottan és szakszerűen történjen hazánkban a szúnyogirtás. Ellenzik a mérgek minden fajtáját, amelyek a szúnyogokon kívül más populációkat is elpusztítanak. Magyarországon még mindig a kémiai szerek élveznek előnyt, amelyek olcsóbbak, de kevésbé hatékonyak.

Két szúnyogmentes év után idén ismét komoly invázióra kell számítanunk a szakemberek szerint. Olyannyira, hogy a téma már a parlamentben is napirendre került: hétfőn Bóka István fideszes képviselő, balatonfüredi polgármester interpellált az ügyben, mondván, a belvizes, nagyon meleg április miatt sokkal több a szúnyog, mint korábban, és ez komolyan visszavetheti a vízparti turizmust, ha nincs elég pénz szúnyogirtásra. A képviselőt megnyugtatta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, hogy bőven van pénz erre a célra. Az viszont nem mindegy, hogy a vizes élőhelyek környékén kémiai vagy biológiai szerekkel ritkítják a vérszívókat. Előbbi ugyanis számos más rovart is megmérgez, míg utóbbi még a nem csípős szúnyogfajokat is megkíméli.

A környezetkímélő irtás területén még jókora lemaradásunk van a nyugati országoktól, pedig a jelenlegi állapot szerint hazánkban egyetlen hektár vizes területen akár százmillió szúnyog is „megteremhet”. Magyarországon 49 csípőszúnyog (Culicidae) faj él, Európában közel száz, a földön pedig 3200 fajt tartanak számon. Az idei téli-tavaszi bőséges csapadék okozta áradások miatt ebben az évben itthon az árvízi szúnyogok inváziójára számíthatunk – nyilatkozta Kerékgyártó István tiszaújvárosi „szúnyogkutató”. A Tiszaújvárosi Városgazda Kft. ügyvezetője kertész szakmérnökként mintegy hat éve kezdett behatóan foglalkozni a napjainkat sokszor megkeserítő csípőszúnyogok életével, és mindjárt a világ egyik legismertebb szakemberétől kért tanácsokat.

További érdekességek a hvg.hu-n >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás