Hirdetés

A Vibrio baktériumot eddig meleg, trópusi tengeri élőhelyeken azonosították, és azért int óvatosságra az északi vizekben történő megjelenése, mert ez a baktérium gyakran okoz súlyos humánfertőzéseket, mint például a kolera vagy a gasztroenteritisz.

Egy nemzetközi tudóscsoport a Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint az Észak-Európában váratlanul megjelent Vibrio baktériumcsoport feltűnése közvetlen kapcsolatban van a klímaváltozással. Ez tűnik az első, erősen alátámasztott bizonyítéknak a Balti-tenger melegedése és a Vibrio baktérium közötti kapcsolat tekintetében.

A Vibrio baktériumot eddig meleg, trópusi tengeri élőhelyeken azonosították, és azért int óvatosságra az északi vizekben történő megjelenése, mert ez a baktérium gyakran okoz súlyos humánfertőzéseket, mint például a kolera vagy a gasztroenteritisz (gyomor-bélhurut). A fertőzést leginkább a nem elég alaposan megfőzött tengeri állatok (kagylók, rákok) elfogyasztása vagy adott esetben akár a vízzel való érintkezés (nyálkahártya) okozhatja.
A brit, finn, spanyol és amerikai kutatókból álló csoport számos adatból kimutatta, hogy a fertőzés nagyobb mértékű terjedése minden esetben összefüggött a Balti-tenger felszíni hőmérsékletének emelkedésével. Minden olyan évben, amikor a tengerfelszín 1 fokkal melegebb volt, a Vibrio-esetek száma közel kétszáz százalékkal növekedett.

Sok tengeri baktérium a meleg, alacsonyabb sótartalmú tengervízben szaporodik exponenciálisan. A sótartalom csökkenésének további esélyt adhat az egyre gyakrabban előforduló heves felhőszakadások miatti hígulás, különösen a folyók tölcsértorkolataiban és a sekély tengerparti övezetekben.

A Balti-tengeren kívül már észlelték Chíle, Peru, Izrael, a Csendes-óceán és Spanyolország északnyugati hidegebb vizű térségeiben is a Vibrio baktérium tömeges megjelenését, ám mindezek ellenére a tudósok alig foglalkoznak a magasabb földrajzi hosszúsági területek vizeivel. Mindez talán azzal magyarázható, hogy nyilvánvalóan hajlamosak vagyunk sokkal többet foglalkozni azzal, ami nagyobb gondot okoz, mint az egyelőre egyedi eseteknek számító jelenségekkel. Ugyanakkor a tudósok rámutatnak arra is tanulmányukban, hogy sok, a klímaváltozással kapcsolatos fontos adat még mindig nem került nyilvánosság elé, amin mihamarabb változtatni kell.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás