Hirdetés

Közösségi méhlegelőket alakít ki országszerte a környezettudatos gondolkodás elterjesztéséért, a fenntartható környezetért és az élhető jövőért küzdő Ébredj! mozgalom. A civil szerveződés 2020. június 27-én szombaton és 28-án vasárnap Óbudán, a Virágnyereg út rézsűjén kezdi meg a munkát: a lakosság aktivizálásával ott épül fel az első „Élet-sziget”.

Az országos programsorozat első állomásán megvalósuló közösségi rendezvényen születhet meg az első méhlegelő. A résztvevő családok bevonásával újra művelhetővé teszik a talajt, és egész évben virágzó vadvirágos rétet alakítanak ki. A gyerekek pedig kézműves foglalkozásokon, méhecskehotelek elkészítésével kerülhetnek közelebb a környezettudatos gondolkodáshoz. A további célok között szerepel, hogy a legelők mellett a jövőben – Miyawaki erdők mintájára, de a hazai tájhonos növényfajokból összeállított és az adott terület adottságaihoz igazított mini erdőket alakítsanak ki, melyek a biológiai sokszínűségüket tekintve gazdagabbak más erdőknél.

Az Ébredj! mozgalom vallja, hogy a természetben nem létezik magány. Közösségek vannak, életközösségek. A növények társulások formájában élnek együtt, támogatják egymást a fejlődésben és közösségük részét képezik az állatok is. Ilyen ökoszisztéma társulások kialakítását tervezik országos szinten, melyet „Élet-szigetek”-nek neveztek el. A mozgalom céljainak fontosságára számos ismert személyiség is felfigyelt. Az ügy mellé állt Papadimitriu Athina és Trokán Nóra színésznő, valamint Kirschner Péter is.

A 2020.06.27-én és 28-án 10.00 – 16.00 óra között megrendezésre kerülő esemény helyszínén jelen lesz Burján Ferenc, Óbuda Békásmegyer Önkormányzatának alpolgármestere és Stromajer Andrea, az Ébredj! mozgalom vezetője, akik bemutatják az esemény céljait és részleteit. Burján Ferenc, alpolgármester úr beszámol többek között arról is, hogy miért tartják fontosnak a környezettudatos és fenntartható önkormányzati gondolkodást, míg Stromajer Andrea a program további országos jellegéről tud tájékoztatást nyújtani.

A kezdeményezés dr. Kovács-Hostyánszki Anikó, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársának szakmai pártfogásával indult. A rendezvényen a megépülő méhlegelőről és annak környezetünkben betöltött szerepéről, a beporzók fontosságáról beszél majd. Emellett a helyszínen megvásárolható lesz a témában készült, „Beporzók a kertünkben, avagy a háttérben munkálkodó természet” című, az MTA Ökológiai Kutatóközpont gondozásában megjelent kiadványa.

Helyszín: III.kerület, Óbuda-Békásmegyer, Virágnyereg út rézsűje (Bécsi útról kell balra felkanyarodni)

Az Ébredj mozgalomról

A magánszemélyek által életre hívott Ébredj! mozgalom gyerekes családok összefogásával és az azonnali cselekvés szándékával alakult. A szervezet több természet -és környezetvédelmi akciót valósított meg. 2019-ben országos faültetési akciókat szerveztek iskolák, óvodák kertjében, önkormányzatok által felajánlott területeken. Összesen 20 ezer fát ültettek el a programnak köszönhetően. Pályázatot hirdettek szintén iskolák, óvodák és családok körében a kisállatok téli áttelelésének segítésére. A több száz beérkezett pályázat jól példázta a lakosság hazai szinten megmutatkozó, egyre fokozódó környezettudatosságát. Az emberek egyre felelősségteljesebb gondolkodását, és téma iránti fogékonyságát jól szemlélteti, hogy az Ébredj! Facebook-oldalát és csoportját már több mint 35 ezren követik.

ELET-SZIGET-sajto

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás