Hirdetés

Ökológiai katasztrófa zajlik a Sajón –  figyelmeztet Facebook-posztjában Orosz Örs, felvidéki jogvédő aktivista, Nyitra megyei képviselő. Mint írja az alsósajói vasércbánya altárójából immár két hete folyik a vörösiszappal kevert szennyezett víz a Sajóba.

Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél. Állítólag a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristály tiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára.

Sajó Gombaszögnél vasszennyezés Orosz Örs a parton Facebook

Mint facebook-posztjában Orosz Örs írja: hamarosan helyszíni videóval jelentkezem. A szlovák hatóságok már foglalkoznak az üggyel, a magyar hatóságokat tegnap értesítettem, hiszen a Sajó tőlünk Borsod megyébe, Miskolcra folyik tovább.


Az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól a 24.hu megtudta, hogy hivatalos értesítés hazánkba semmiféle szennyezésről nem érkezett. Ők is a Facebookról értesültek az esetleges „vörösiszappal kevert szennyvíz” beszivárgásáról, és rögtön felvették a kapcsolatot a szlovák kollégákkal. A vízkárelhárítási szakemberek viszont azonnal munkába álltak: megkezdték a méréseket a folyó hazai szakaszán, illetve egy csapat már elindult Szlovákiába az eset felderítése céljából. Magyarán: hivatalosan nem tudták sem cáfolni, sem megerősíteni, hogy milyen szennyezésről lehet szó, illetve azt sem, hogy történt-e egyáltalán szennyezés. Ettől függetlenül a magyar vízügy több fronton is akcióba lépett, hogy szükség esetén azonnal közbe tudjon lépni.

Nyitókép: Sajó Henckónál  fotó: Orosz Örs FB

FRISSÍTÉS:  Naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a Sajóba, komoly mennyiségű arzén is

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás