A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A mai társadalomra a folytonos versengés a jellemző. Már egészen óvodás, kisiskolás korban megjelenik és végigkíséri felnőtt életünket is. A túlfeszített életritmus azonban előbb vagy utóbb megbosszulja magát.

A teljesítmény lenne az új értékmérő?

Mivel a folytonos pörgés hosszú távon nem tartható fenn, a Swan Lake Központban kezelhető kiégés avagy burnout szindróma a test és az elme egyértelmű jelzése arra vonatkozóan, hogy elértük a határainkat. 

Manapság az emberek többségére sajnos igaz, hogy a teljesítményük alapján ítél meg másokat. Ez már a gyerekeknél is megfigyelhető, hiszen a színötös tanulókat mindenki méltatja, míg aki csak közepes eredményt ér el, arra könnyen rámondják, hogy biztosan nem volt elég szorgalmas, nem tanult eleget, ennél jobbnak kell lennie. 

De a mai felnőttek közül is biztosan sokak fülében cseng még az iskolás években rengetegszer hallott szülői jótanács, miszerint “csak akkor viszed valamire, ha jó jegyeket szerzel.”

A nagybetűs életbe kikerülve pedig ugyanez figyelhető meg a munkahelyeken is: gyakran csak azt tartják értékes munkaerőnek, aki erején felül teljesít. Nem csoda, ha az állandó hajtás miatt egyre többen próbálnak ellazulni például alkohollal, gyógyszerrel vagy akár droggal. 

Miért tűnhet vonzó lehetőségnek az ivás vagy a szerhasználat?

Hogyha a mindennapjaink állandó stresszben telnek, nincs abban semmi meglepő, hogy keressük a módot az ellazulásra. Viszont előfordulhat, hogy a hagyományos módszerek, úgy mint a hobbi, a sport, az olvasás vagy a relaxáció már nem elég eredményesek, mert továbbra sem tudunk ellazulni és lelassulni.

Ilyenkor csábítónak tűnhet meginni pár pohár szeszes italt vagy elszívni egy füves cigit, esetleg bevenni valamilyen “lebegést” ígérő tablettát. Ezek a szerek valóban segítenek az ellazulásban, ugyanis mámoros állapotba lépve elfelejtjük a problémáinkat, és olyan önfeledtnek érezzük magunkat, mint amire már régóta nem volt példa.

Aki egyszer megtapasztalja, hogy ezekkel milyen könnyen el tudja engedi a feszültséget, annál nagy az esély arra, hogy hamarosan függővé válik. Ebből a szempontból főleg az alkohol az, ami igazán veszélyes, hiszen legálisan beszerezhető, és sokszor észre sem vesszük, hogy elindultunk a lejtőn.

Az “alkoholista” szóról ugyanis a legtöbbünknek a mattrészegen tántorgó, egész nap a kocsmában időző emberek jutnak eszünkbe, holott az is lehet alkoholfüggő, aki otthon minden este megiszik egy üveg sört, egy felessel indítja a napot, vagy csak hétvégente részegedik le, de akkor viszont teljesen kiüti magát. 

Van visszaút?

Nagyon fontos, hogy ne bagatellizáljuk el a problémát, ugyanis minél előbb lépünk, annál nagyobb az esély arra, hogy nem alakul ki súlyosabb függőség. 

Ha már-már elviselhetetlen a munkahelyi stressz és a teljesítménykényszer, akkor nézzünk új, kevésbé megterhelő állás után, a függőség kezeléséhez pedig ne szégyelljünk szakemberhez fordulni.

Hogyha el akarjuk kerülni az állami intézmények hosszas várólistáját, akkor választhatunk magán rehabilitációs intézményt, például a Swan Lake Központot is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás