A rovat kizárólagos támogatója

Május 22-e a biológiai sokféleség világnapja Égbekiáltó bűn a kishantosi biogazdaság likvidálása- mondja ezzel kapcsolatban a greenfo biodiverzitással kapcsolatos kétrészes podcastjának első beszélgetésében Dr. Rodics Katalin a Greenpeace Magyarország természetvédelmi szakértője, agrár téma felelőse.

Van okunk rá, hogy odafigyeljünk a biodiverzitás csökkenésére, hiszen az emberiség jövője alapvetően bolygónk ökológiai rendszereinek állapotától függ. A világnap kapcsán a mai és a jövő heti beszélgetésben Sarkadi Péter a még megmaradt természeti sokféleséget veszélyeztető tényezőkről, és a megmentésről is beszélget a Greenpeace Magyarország természetvédelmi szakértőjével, agrár téma felelősével, dr. Rodics Katalin címzetes egyetemi docenssel. Évtizedek óta ismert személyisége a hazai természetvédelemnek, az államigazgatásban dolgozó döntéshozóként nagy szerepe volt például Magyarország GMO-mentességének biztosításában, a génbankok megmentésében, az illegális növény és állatkereskedelem hazai intézményrendszerének kialakításában.

A műsorból megtudhatják többen közt azt, hogy:

— miért permetezik 46 szor a német, 26 szor a magyar almát,
— miért fontos az ökomenza program, és miért jobb a biogyümölcs?
— hogyan került Szatmárba, az ország legkeletibb kis falujába- Nagyhódosra –„barka”  a borzderes tehénke, amely talán alapja a két bors ökröcske mesének
— hogyan növöget a 10 nemtudomka szilvafás birtok, ahova már az unokák is lejárnak
— ki fizesse meg a növényvédőszerek okozta károkat?
— milyen a mérgek koktélhatása zöldségeinkben
— miért csak papíron támogatja az állam az ökotermesztést
— mit tesz a talaj élővilágával, így a humuszképződéssel a túlzott műtrágyázás.

Emellett Kishantos beszántása kapcsán a fideszes politikai bosszú és földéhség is szóba kerül, ahogy az is, hogy az Alkotmánybíróság benyelte az alkotmányellenességet, így tették tönkre a Fidesz kegyencek az öko mintagazdaságot állami hátszéllel.

Kimaradhatatlan a genetikusból CITES felelős szakemberré avanzsált szakmai életéből az illegális növény és állatkereskedelem hazai intézményrendszerének kialakítása, a  kerecsensólyom védelem, a  100 mongol farkas megmentése Bridgite Bardot segítségével,  az ugandai fantomcsimpánzok fellelése, és az osztrák labormajmok kálváriája, amiért végül otthagyta a szakember a minisztériumot.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás