A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mfor.hu

Akkora bányagödröt vájt a Vértesbe az Orbán-család, hogy a feltöltéses tájrendezés 2077-ben fejeződhet be. Az ehhez szükséges építési hulladék egyelőre ismeretlen helyről érkezne.

Egyre jobban kirajzolódik, hogy pontosan mi is lesz a munkamegosztás az Orbán Győző Bálint – aki Orbán Viktor miniszterelnök édesapja -, 100 százalékos tulajdonában lévő Gánt Kő Építőanyag-gyártó és Kereskedelmi Kft. és a leánycége, a DG Kőbánya Projekt Kft. között. Röviden: előbbi végzi a kitermelést, utóbbi pedig feltölti a bányagödröt építési hulladékkal. Ez a kép rajzolódik ki a gánti bányaüzemmel kapcsolatos hatósági eljárás elérhető és átnézett dokumentumaiból.

Az mfor.hu írta meg először, hogy egyre jobban bevonják az üzletbe az Orbán-család eddig kevésbé ismert harmadik generációját a gánti kőbányában. Egészen pontosan Orbán Dávidról van szó, aki a miniszterelnök öccsének, Orbán Győzőnek a fia. A DG Kőbánya Projekt Kft.-t július 10-én jegyezték be, a székhelye Gánt, az új cég többségi tulajdonosa a Gánt Kő Kft., de Orbán Dávid is tulajdonos benne, aki így nem csak ügyvezető, hanem résztulajdonos is.

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal folytatta le a gánti bányaüzem területén tervezett nemveszélyeshulladék-hasznosítási tevékenység előzetes vizsgálatát a DG Kőbánya Projekt Kft. kérelmére. Ebből derül ki, hogy mivel is foglalkozna az Orbán-család új cége:

a kitermelés nyomán kialakult bányagödör tájrendezését inert építési-bontási hulladékkal való feltöltéssel tervezi végrehajtani a bányavállalkozóval együttműködésben álló DG Kőbánya Projekt Kft. – olvasható a dokumentumban.

Évente mintegy 400 ezer tonna építési-bontási hulladékot kívánnak átvenni. Ez főleg betont, téglát, cserepet és üveget jelent. Mivel a kitermelés közben folyamatosan zajlik, ezért a hulladékhasznosítás céljára alkalmas bányagödör is folyamatosan növekszik. A bánya területe jelenleg egészen pontosan 43,3656 hektár, a feltöltéses tájrendezés pedig 2077-ben fejeződhet be, ha 2024-ben elkezdik a munkát. Azt még nem lehet tudni, hogy az elképesztő mennyiségű építési hulladék pontosan honnan érkezne az Orbán-bányákba. Az eljárási dokumentumok szerint a beérkező hulladékot a telephely bejáratánál szemrevételezéssel ellenőriznék. Elvileg így akadályoznák meg, hogy környezetszennyező hulladékokat is beleöntsenek a bányagödrökbe.

Összességében a Fejér Vármegyei Kormányhivatal az előzeteses eljárás során arra jutott, hogy
— a tervezett tevékenység megvalósításából jelentős környezeti hatások nem származnak,
— egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött.

Ha pedig a cég beszerzi a hulladékgazdálkodási engedélyt is, akkor semmi akadálya, hogy beinduljanak a teherautók. A bányagödör feltöltés amúgy elvileg teljesen bevett dolog: többnyire tiszta betont, téglát, cserepet és kerámiát, valamint föld és kövek keverékét vesznek át a lakosságtól, építési vállalkozásoktól.

Gánt Orbán Győző bányája 2020 kép: Farkas Norbert / 24.hu

Az elérhető dokumentumok szerint a hulladékhasznosítási tevékenység előzetes vizsgálati dokumentációját az Envirex Környezetvédelmi Kft. készítette el idén júliusban. A cég az elmúlt években mindig veszteséges volt, tavaly mindössze 2,2 millió forint bevételt könyvelhettek el. Ebben olvasható, hogy bár a bányaüzemet szinte minden irányból természetvédelmi területek veszik körbe, maga a bánya már nem a Tájvédelmi Körzet, nem a Natura 2000, és nem az ökológiai magterület része, ott a természetes élőhelyek már megszűntek.

A bányaművelés során az elmúlt évtizedekben egy közel 42 hektár nagyságú, a Zámolyi-medence felől jól látható tájseb alakult ki, mely a Vértes és a tőle D-re elterülő Zámolyi-medence egyes területein tájképvédelmi konfliktust okoz, a bányaterület nyílt tájsebként jelenik meg. A vizsgált bányatelken a több évtizede folyó bányaművelési munkák következtében az eredeti növényzet megsemmisült és a meglévő domborzati formák megváltoztak

– áll az Envirex dolgozatában, amely összességében arra jut, hogy a bányagödör inert, nem veszélyes hulladékkal való feltöltésének, majd humusztakaróval való lefedésének jelentős természetvédelmi hatása nincsen, tájképvédelmi hatása pozitív.

Az amúgy székesfehérvári lakos Orbán Dávid 2022 eleje óta kapcsolódott be aktívabban az Orbán-bányák igazgatásába, hiszen tavaly januárban lett ügyvezetője az Orbán-család legnagyobb bányászati cégének, a gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek. Ez igazi aranybánya: 2 milliárd forintos profittal zártak 2022-ben, a vállalat 51,1 százalékos tulajdonosa Orbán Győző, a miniszterelnök 83 éves apja- írta az mfor.hu.

Nyitókép: Gánt Orbán Győző bányája 2017 kép: Sióréti Gábor / MagyarNarancs

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás