Az EU vizsgálni fogja a magyar szennyvíziszap-botrányt

2019. november 13.

Hírek

Az egyik első vizsgálandó ügy lesz az új környezetvédelmi biztos, a litván Virginijus Sinkevičius asztalán a magyarországi szennyvíz-iszap botrány – erről számolt be Ujhelyi István EP-képviselő és Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. Az MSZP politikusai több uniós vezetőivel, így többek között az Európai Parlament környezetvédelmi (ENVI) bizottságának alelnökével, Bas Eickhouttal is tárgyaltak az ügyről.

A szennyvíziszap bűzös útja. Vége a büdös biznisznek?

2019. november 6.

Hírek

Hamarosan lejárnak a külföldi szennyvíziszap behozatalára vonatkozó engedélyek, amelyek kapcsán  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  több júliusi kormányinfón azt ígérte,  a   jövőben nem fognak hatósági engedélyt kiadni szennyvíziszap Magyarországra szállítására a magyar hatóságok, nem fogják engedélyezni a szennyvíziszap külföldről történő behozatalát, mert a magyar szennyvíziszap bőven elegendő a termőföldnek. Biztos?

Elszállt Cleveland bevásárlóközpontja

2018. november 26.

Hírek

Az Erie-tó partján elterülő Cleveland pénzügyi gondjaira kínált volna megoldást az egykori szemétlerakó helyére tervezett hatalmas kereskedelmi komplexum, de aztán szó szerint forró lett a helyzet, mivel a lebomló szemétből létrejövő metán minden óvintézkedés ellenére eljutott a felszínre, és robbanásveszélyes helyzetet teremtett.

Magyarország egyik legnagyobb ipari tájsebe tűnik el Pécsről

2018. április 2.

Hírek

Március végén megkezdődtek a tájrendezési munkálatok a pécsi Karolina-külfejtés területén, amelynek eredményeképpen Magyarország egyik legnagyobb ipari tájsebe fog eltűnni, Pécs lakónegyedeinek közvetlen szomszédságából.

Eltűnt a geszti illegális hulladéklerakó

2014. szeptember 11.

Hírek

Geszt község határában, a Körös-Maros Nemzeti Park területén régóta éktelenkedett egy illegális hulladéklerakó. A települési önkormányzat a közelmúltban egy pályázat segítségével megszüntette a lerakót és helyreállította a területet.

Végveszélyben a bombatölcsérek védett élővilága

2014. május 1.

Hírek

Magyarországon védett és a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő fajokat is veszélyeztetett az a területrendezés, amely a Ballagi-tó sor mellett lévő bombatölcséreket érinti Szegeden – állítja dr. Vilmos Péter, biológus. A szakember levelet írt, hogy az önkormányzat állítsa le a természetkárosítást, illetve állítsák helyre a korábbi állapotot a területen. Vajon mit lép a május 5-i… Tovább »

Simontornyai bőrgyári rekultiváció

2013. március 4.

Hírek

Befejeződött a szennyező anyagok elszállítása az egykori simontornyai bőrgyár területéről, amelynek során mintegy 12 milliárd forintos ráfordítással 260 ezer tonna hulladékot vittek el – közölte a kivitelező Simontornya 2009 Konzorcium.

Hulladéklerakókat rekultivál Simicska

2013. február 11.

Hírek

A K-Monitor blog szerint újabb 4,5 milliárdos tendert nyert Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc cége. A tenderen két konzorcium indult, a Közgép-vezette csoport nyert, amelyben részt vett a felcsúti polgármester cége is.

Megtisztítják a fertő-tavi László-major környékét

2012. február 25.

Hírek

Kármentesítik a Fertő-tó világörökségi kultúrtájhoz tartozó sarródi László-majort. 75 kilométer hosszú vákuumszivattyús csőhálózatot létesítenek, a talajt átmosással szabadítják meg a mezőgazdasági vegyszer-maradványoktól és szénhidrogénektől.

Januárban befekeződik a vörösiszap-átrakók rekultivációja

2012. január 19.

Hírek

Az időjárás függvényében januárban befejezik a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben azoknak az átrakóknak a rekultiválását, amelyekbe a vízfolyások kotrásából származó szennyező anyagot vitték, mielőtt azt az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóba szállították.