Hirdetés

Az Európai Unió a fejlesztésre szánt keretének jelentős részét energetikai célokra szánja, de nem új bányák, erőművek építésére, hanem korszerűsítésre, ehhez képest riasztó, hogy Orbán beszédében arra utalhatott, máshonnan akar pénzt szerezni energetikai célokra – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint ez alapján egyre biztosabb, hogy a kormány lemondott az uniós pénzek egy részéről.

Március végéig kellene teljesíteni az igazságügyi reformokat, de az elmúlt időszakban lelassultak a tárgyalások, ráadásul ez sem oldana fel minden tételt a 22 milliárd eurós kohéziós támogatásokból és az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapból. Kicsi az esélye annak, hogy az év második feléig jelentős tételeket szabadítson fel az Európai Bizottság a magyar költségvetések – írja értesüléseire hivatkozva a Portfolio.

“Nagyon szükséges a pénz és a kormány mindent meg is tesz, amit képes és hajlandó megtenni” – mondta a Reggeli gyors mai adásában Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök hozzátette, Orbán hétvégi beszéde bár közhelyes volt, új elem alig volt benne, egy-két ponton nagyon ijesztő fordulatokat is tartalmazott. Ilyen volt a miniszterelnök, energetikával kapcsolatban megfogalmazott megjegyzése, amely alapján nem számít Orbán uniós forrásra e téren, de “lesz máshonnan”. Ennél több részletet sajnálatos módon nem árult el a miniszterelnök.

Ez azért is érdekes, mert az Európai Unió fejlesztésre szánt keretének jelentős részét energetikai célokra szánja. Ezek nem új bányák nyitását, hőerőművek építését szolgálják, hanem a takarékosság feltételeinek kialakítását. Ez alapján Bod úgy látja, nincs könnyű helyzetben Magyarország, mert gazdasága az utóbbi 10 évben nagyon energiaigényessé vált. A magyar ipar, a gumi- és akkumulátorgyárak létesítésével nagyban függ az energiabehozataltól. “Energiából pedig kevés van és drága” – tette hozzá. A teljes beszélgetést innen elérhető lejátszóra kattintva hallgathatják meg.


Az atomerőművekkel tudja igazán bebetonozni a nemzetközi befolyását Oroszország

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás