Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Palkovics László innovációs és technológiai és Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter közötti összefeszüléshez vezettek a Paks II. engedélyezésére vonatkozó kérelemmel kapcsolatos problémák és hiányosságok – állítja cikkében a Direkt36. A párbajt Palkovics nyerte, az engedélyt nem adták meg.

Vitát váltott ki Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, és Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője között tavaly ősszel, hogy rábólintanak-e Paks II. felépítésének engedélykérelmére –írja a Direkt36A lap szerint Palkovics László szeptemberben szembesült vele, hogy a kérelem több sebből vérzik, erről beszélt neki az engedélyezésben kulcsszerepet játszó Országos Atomenergia Hivatalt megbízott főigazgatóként vezető Hullán Szabolcs, de erre utalt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentése is, és Ausztria is kritikákat fogalmazott meg.

Direkt36 szerint az OAH számos komoly hibát talált a kérelemben, amiről összesen 57 jegyzőkönyv készült. A hibák között szerepelt például, a teljesség igénye nélkül, hogy:

  • az anyag különböző részeiben bizonyos adatok nem egyeztek,
  • a készítők hiányosan mutattak be egyes műszaki információkat,
  • nem soroltak fel bizonyos szabványokat,
  • túl általánosan tárgyalták a nukleáris biztonsági követelményeket,
  • a tervezett 60 helyett 50 éves üzemidőről írtak,
  • egyes esetekben nem lehetett megismételni és leellenőrizni az orosz mérnökök számításait.

A NAÜ egyebek mellett a dokumentum rossz angolsága miatt emelt szót, az osztrákok pedig azt jelezték az általuk felkért geológusok jelentése alapján, hogy Paks II. telephelye földrengésbiztonsági okok miatt nem alkalmas az építkezésre.

Palkovics így végül nem támogatta, hogy kiadják az engedélyt.

Süli János ezzel szemben a kiadás mellett érvelt a lap szerint, amely interjúk és belső dokumentumok alapján rekonstruálta az engedéllyel kapcsolatos viták és a döntés hátterének részleteit. Süli a Direkt36 szerint nem csak a hazai kormánysajtó, de az orosz partnerek felé is azt kommunikálta, hogy meglesz az engedély, de hiába.  A lap szerint az engedélykérelemmel kapcsolatos problémák vezettek ahhoz is, hogy már tavaly szeptemberben kinevezték az OAH új főigazgatóját, aki az ITM energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára, Kádár Andrea Beatrix lett. Többek között azért ő, mert megvolt a kormányzati támogatása ahhoz, hogy tudjon nemet mondani.  A Direkt36 szerint a fejlemények nyomán Süli János hátrébb került a döntési folyamatban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás