A rovat kizárólagos támogatója

Az adófizetők terhére orosz rulettet játszó Orbán-kormány mindent egy lapra feltéve erőlteti ránk Paks-2-t. Ne adják meg az engedélyt az ezer sebből vérző Paks 2-nek!- követeli az LMP. A kormány ezzel mindannyiunk életét, biztonságát és jövőjét teszi kockára, miközben még az unokáink unokáit is eladósítja.

Mi nem akarunk sem Csernobil, sem Fukusima sorsára jutni, de az adósságcsapdát is szeretnénk elkerülni. Paks 2-t 2022-ben az új kormány egyik első lépéseként le kell állítani. Túl a soha meg nem térülő költségeken, Paks 2 tervei jelenleg sem a magyar, sem az EU-s szabványoknak nem felelnek meg. A nálunk tervezetthez hasonló erőműre a finnek már évek óta nem adták ki az engedélyt.
Paks 2 is fennakadt a hazai hatóságok torkán: az eddig független Országos Atomenergia Hivatal a ROSZATOM- Paks II. Zrt által benyújtott engedélyezési dokumentum számos fontos kérdésében hónapok óta az aggályát fejezi ki. Emiatt a korábbi OAH főigazgató lemondott posztjáról. Egy ilyen súlyú beruházásnál a kormány „kézi-vezérlése” szóba sem kerülhetne, de most ez történik, miközben az olcsó és biztonságos megújuló energiaforrásokból származó energia feleslegessé teszi Paks-2-t.

Hogy milyen kockázatoknak nézünk elébe, ha a Paks-2 projekt folytatódik?

– Az új blokkok egy földrengésveszélyes törésvonal fölött helyezkednének el, jelentősen növelve a nukleáris balesetek kockázatát.

– Kérdéses, hogy a reaktorok hűtővizét a Duna a nyári időszakokban tudja-e biztosítani.

– A szerződés szerint a beruházást orosz kivitelezők végeznék – de kik és hogyan ellenőrzik majd a beruházást? Erről nem szól a szerződés, de arról sem, mi történik, ha baj van. A szerződésben még a megnyugtató alkatrészellátás sem egyértelműen biztosított.

– A beruházás nagyrészt orosz hitelből valósulna meg, de a kormányon kívül senki sem tudja, milyen feltételekkel. Meddig, mennyit és kinek kell fizetni? És itt nem csak az építésről van szó. Máig megoldatlan még Paks 1 nagy radioaktivitású hulladékainak elhelyezése is, nemhogy Paks 2-é.

– Mi lesz a sugárzó anyaggal, amit végleges elhelyezésre már az oroszok sem vesznek vissza?

– Mibe kerül majd Paks 2-ből az áram? A kormány erről csak vitatható számításokat adott közre.

– A közmeghallgatásból kizárták az országos nyilvánosságot, pedig ez a nemzetstratégiai ügy igazán méltó lett volna társadalmi egyeztetésre. Orbán Viktor most 9 évre saját emberét akarja kinevezni az OAH főnökének. Csak az vezérli, hogy akár vesztes választások után is az ő irányításával mehessen tovább ez az orosz rulett.
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja az egész beruházásra nemet mond – áll Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője sajtóközleményében.

Süli János és Palkovics László Forrás Paks II. Zrt.

Bár az Országos Atomenergia Hivatal szerint a Paks II. Zrt. által tavaly benyújtott, az orosz atomerőmű terveit is tartalmazó kérelem nem elég alapos, a kormány ezt másképpen látja. Ráadásul a kabinet mindent meg is tesz, hogy az ország egyik legnagyobb beruházása zöld utat kapjon. Részletek:  Óriási szakmai feszültség Paks 2 körül

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek