A rovat kizárólagos támogatója

Még nem pisilt bele! Majd a szeptemberit. Addig egyétek bátran. Mivel egy kicsit csúszkálnak az évszakok, és változékony az időjárás, tovább élvezhetünk sok finomságot. A Felelős Gasztrohős összeszedett néhány hasznos tudnivalót sokunk kedvencéről:
Japánban horror összegért kocka alakú luxus-görögdinnyét is vásárolhatsz. Ki ne vágyna erre, igaz? (ez nem tartozott a hasznos tudnivalók közé!)
Édes ízének és lédúságának köszönheti népszerűségét, a magok ügye megosztó! Van aki megrágja, van aki kiköpi, és van aki rájuk se hederít!

Dinnye egészség tények

“Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. Sok benne az A-, B1-, B6- és C-vitamin. A görögdinnyében jelentős mennyiségben fordulnak elő a következő ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, fluor, szelén.” A magas víztartalma miatt jól hidratál.

Hogyan válasszunk?
Majdnem minden érzékszervünkre szükség van ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéleteset: szemünkre, fülünkre, kezünkre, végül a szánkra is!
legyen sötét,
nehéz,
mélyen kongó,
sárgafoltú,
száraz kacsú!
A nagy víztartalmának köszönhetően a méretéhez képest nehéznek kell lennie, mélyen, telten és üregesen kell szólnia ha megkopogtatjuk. A „mezőfolt” azt a részt jelöli, amely a görögdinnye érésekor a földet érintette, ha ez sárga, azt jelenti, hogy nem szedték le idő előtt. A termést tartó kacs legyen száraz.

Mégis a méret a lényeg!
A termelők is igyekeznek kisebb darabokat termeszteni, amit egy kevesebb tagú család is be mer vállalni.
Fontos, hogy akkora dinnyét válasszunk, amit meg is tudunk enni. Jöhet barát, barátnő, szomszéd, de a dinnyének el kell fogyni, semmit ki nem dobunk!
Ha eddig a miénk volt a leghűvösebb lyuk a lakásban, most át kell adnunk a dinnyének. Vágatlanul egy hűvös pult, kamra, pince a legideálisabb, 13 fok körüli hőmérsékleten 7-10 napig is eláll.
Jó elkülöníteni más gyümölcsöktől és zöldségektől.
Ha felvágtuk, zárt edényben tegyük hűtőbe, könnyen átveszi a hűtő szagát. Így még négy-hét napig is eltartható.
Fagyasztása nem ajánlott, mert megkásásodik.

Hogyan együk meg?
Hagyományosan nagy mosolyszeletekre vágjuk, és úgy harapjuk, vagy előtte késsel mag-kapirgálósan, vagy fűbe-köpdösősen, vagy ezek nélkül.

Dinnye nő a hasadban? 
Nem! Nincs hozzá elég napsütés és eső! 🙂
A magvak gazdag ásványi anyagokban, például magnéziumban, vasban és cinkben.
Pirítva, csíráztatva, vagy feldobhatod a salátádra, hogy extra ropogós legyen. Vannak, akik a zabpelyhükre szórják!

Feketeöves hulladékmentő vagy?
A görögdinnye héja is ehető, savanyítva és lekvárként is. Ezt nézd, itt vannak receptek Chili & Vanilia – Mautner Zsófi konyhája blogjáról! Nyamm:

Ami a húsát illeti! Nehéz megunni, de ha mégis vágysz valami újra, itt van néhány ötlet:

— Vágd fel kockákra, vagy használj dinnyegombócot, és add hozzá egy vegyes zöldségsalátához. Nagyon megy vele a lilahagyma!
— Készíts belőle fagylaltot úgy, hogy összeturmixolod tejszínnel, vagy növényi tejjel, és más kedvenc gyümölcsöddel.
— Szúrd nyársra és grillezd meg!
— Készíts belőle hideg levest, például gazpachot.
— Készíts belőle salátaöntetet, mint egy görögdinnye vinaigrette
— Dobd fel vele a vizedet, szépen átveszi a frissítő ízt, aztán a kockákat elrágcsálhatod.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás