Hirdetés
greenfo/mti

Drámaian pazaroló a kelet-európai és a közép-ázsiai energetikai rendszer az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke szerint.

Thomas Mirow a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott: "az energiaigény szerkezeti okok miatt még mindig túlságosan nagy. Az erőművek és a hálózatok elöregedtek, az infrastruktúra fejlesztése viszont igencsak tőkeigényes." Az EBRD évente nagyjából 9 milliárd euróval finanszíroz projekteket, a források negyedét energetikai fejlesztésekre fordítja. A cél az energiahatékonyság és az energiabiztonság erősítése. Németországban, a bank egyik részvényesénél a kormány úgy határozott, hogy felhagynak a nukleáris energia alkalmazásával, 2022-ig valamennyi atomerőművet bezárják, ez azonban nem befolyásolja az EBRD tevékenységét. "Nincsen előre meghatározott energiamix, így a nukleáris energia fejlesztése is a bank mandátumához tartozik" – fejtette ki Thomas Mirow, aki korábban a tartományi rangú Hamburg városvezetésében a gazdasági ügyeket vitte.

Az EBRD azt is mérlegeli, hogy beszáll a Nabucco földgázvezeték finanszírozásába. A projekt erősítheti az energiabiztonságot, "a siker pedig azon múlik, hogy sikerül-e megbízható földgázforrásokat biztosítani" a Kaszpi-tenger térségében, ahonnan a vezeték indul – hangsúlyozta az EBRD elnöke, aki szerint a Nabucco mellett az Európán belüli vezetékhálózat és a tárolókapacitás bővítése is az energiabiztonságot szolgálhatja.

Az EBRD jelenleg 61 részvényes ország, valamint két kormányközi szervezet, az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdona. A bank Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjedő tevékenységi területéhez jelenleg 29 ország tartozik. Tervezik, hogy két újabb országban, Egyiptomban és Marokkóban is indítanak beruházásokat, ezek legkorábban jövőre kezdődhetnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás